P.S. u Akademska četvrt

„Iksica“ bi mogla zamijeniti sve pokaze, kao i ključeve studentskih domova: Evo što još predlaže Hrvatski studentski zbor

Tako bi se smanjile silne kartice koje studenti moraju posjedovati.

10. veljače 2023 12:55
Studentska iskaznica koristila bi se u različite svrhe.

Studentska iskaznica koristila bi se u različite svrhe. Foto: Delpixel/Shutterstock

Studentska iskaznica, poznatija kao „iksica“, mnogima je najbolji izum koji donosi pogodnosti tijeko studentskih dana.

Osim subvencionirane prehrane u studentskim restoranima, ona često služi i za razne popuste kada su u pitanju aktivnosti poput kina, kazališta i drugih. No, bilo bi još bolje kada bi ta „iksica“ imala još veću upotrebu na zadovoljstvo svih studenata.

Upravo to želi postići Hrvatski studentski zbor koji je na svojem Instagram profilu objavio prijedloge kojima želi unaprijediti studentsku iskaznicu. Njihovi prijedlozi bi se svidjeli svima, a mi smo izdvojili njih četiri koja su naveli.

„Ključ“ za stanare studentskih domova

Bilo bi idealno kada bi stanari studentskih domova u Hrvatskoj imali priliku i ključ za ulazak u sobu imati preko „iksice“. Upravo to je jedan od prijedloga HSZ-a, a s njome se ne bi ulazilo samo u domove, već i u sve druge studentske prostore.

„Predlažemo da se studentska iskaznica, putem svojeg čipa, koristi kao kartica za ulazak u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo“, napisali su iz HSZ-a na svojem službenom Instagram profilu.

„Iksica“ kao pokaz u javnom prijevozu

Od ostalih njihovih prijedloga, jako nam se svidio i ovaj! Naime, žele „iksicu“ uvesti kao pretplatnu kartu javnog prijevoza, kako bi proširili njezinu funkcionalnost.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatski studentski zbor (@hsz.hr)

Na taj način bi ona zamijenila ostale pokaze javnog prijevoza, s obzirom na to da studenti za svaki moraju imaju posebnu karticu.

Korištenje „iksice“ u inozemstvu

HSZ navodi da želi uklopiti studentsku iskaznicu na području cijele Europe kroz dodavanje European Student Identifier broja.

„Mogli bi je koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima, kao i ostvarivanja studentskih pogodnosti tijekom putovanja“, napomenuli su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Ova promjena bila bi zaista idealna, ne samo za studentske razmjene, već i za druga privatna putovanja na kojima bi studenti mogli ostvariti pravo na popuste pomoću „iksice“.

Digitalna verzija „iksice“

Naposljetku, žele modernizirati studentsku iskaznicu tako da se ona može koristiti i u digitalnom obliku. Kao primjer navode digitalnu osobnu iskaznicu koja građanima uvelike olakšava.

„Predlažemo razmatranje uvođenje mobilnog identiteta kao digitalnog oblika studentske iskaznice u obliku aplikacije na kojoj bi korisnicima bile dostupne dodatne e-usluge“, dodali su.

No, zasad su to sve samo prijedlozi Hrvatskog studentskog zbora koji su, i više no hvalevrijedni. Svaki student bio bi zadovoljan da se njihovi prijedlozi ostvare, a to će biti moguće kroz izmjenu pravilnika te kroz suradnju sa studentskim centrima, Sveučilišnim računarskim centrom, Agencijom za komercijalnu djelatnost i mnogim drugima, kako pišu u svojoj Instagram objavi.

Navode da su njihovi prijedlozi iznijeti, s obzirom na to da predstavnici Hrvatskog studentskog zbora sudjeluju u Povjerenstvu za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi, a sada nam ostaje samo čekati i nadati se najboljem!

Anketa

SLAŽEŠ LI SE S PRIJEDLOZIMA HSZ-A?

Ukupno glasova:


 

Još vijesti