V.F. u Akademska četvrt

Zbogom pizze iz brze menze: Pogodnosti s kojima se moraš pozdraviti kad izgubiš studentska prava

Nažalost, doći će i taj dan.

10. kolovoza 2023 16:31
Dobro došli u svijet odraslih!

Dobro došli u svijet odraslih! Foto: Sharomka/Shutterstock

Koliko god nam teško ponekad bilo, moramo priznati da volimo biti studenti. Unatoč svom stresu i besparici, uživamo posebna prava kojih ćemo se jednoga dana teška srca morati odreći. Ako si brucoš, iskoristi maksimalno svoja prava jer će ti studiranje proći za čas. U slučaju da si na zadnjoj godini ili apsolvent, uživaj u svojim studentskim pravima do zadnjeg časa. Jednom kad uđeš u stvarni svijet, nećeš ih moći prežaliti.

Evo koja su to pravila koja sada apsolutno obožavamo, a morat ćemo se s njima pozdraviti kad završimo faks.

1. Iksica

Ovu karticu čuvamo kao oko u glavi. Neki će reći, pa to je samo ručak u menzi. I ti i ja znamo da je iksica puno više od toga. Jednom kad ju izgubimo, nećemo se morati odreći samo ručka u menzi. Tu su i jeftini sladoled iz slastičarne, sok od naranče, kolači, pizze iz brze menze, pohano i pomfrit, pudinzi i jogurti koje si nosimo kući da ih imamo za kasnije…

I da naravno, sladoled možeš kupiti u bilo kojoj trgovini. Sam kod kuće možeš ispeći bečki i pomfrit. Ali ne radi se samo o hrani, radi o druženju s kolegama. Neprocjenjiv je osjećaj otići u menzu nakon faksa ili u rupi između dva predavanja. Kad ti konačno daju u ruke diplomu, a nemilosrdno otmu iksicu, završava cijela jedna era u tvojem životu.

2. Studentski pokaz

Vjerojatno i ti često uzimaš zdravo za gotovo svoj studentski pokaz za javni prijevoz. Svakog mjeseca ga nadoplaćujemo bez da razmišljamo koliko bismo ga morali platiti kad bismo ga uzimali po punoj cijeni. Bojimo se i razmišljati i tolikim troškovima.

Tu je naravno i studentski pokaz za vlak, odnosno 50 posto niža cijena karte i famozne mjesečne karte od 10 eura. Sada vlakom možeš neograničeno putovati za svega 10 eura mjesečno, a neki čak imaju pravo i na besplatnu kartu. S time ćeš se također morati pozdraviti kad ti isteknu studentska prava. Put kući će biti puno skuplji.

3. Rad preko studentskog ugovora

Ima li bolje stvari na svijetu? Možeš birati koliko dana u tjednu možeš i želiš raditi i koliko sati u danu. Stalni zaposlenici rade osam sati, pet dana u tjednu. Ne sumnjamo da i ti ponekad radiš toliko, ali ipak si možeš bilo kada uzeti nekoliko dana slobodno. Minimalna studentska satnica je sada veća nego ikad. Još ako uz to primaš i neku stipendiju, na konju si. Usput, i sa stipendijom ćeš se morati pozdraviti.

Fleksibilno radno vrijeme je nešto što ćemo teška srca pustiti. Naravno, mnogi od nas odrade pola smjene, a onda se spremaju i trče na faks. Nije ni to lako. Ali uzeti si nekoliko slobodnih dana i otputovati kući svojima je neprocjenjiv osjećaj. Kad izgubimo svoja studentska prava, morat ćemo se pomiriti s time da zbog posla nećemo moći kući toliko često.

4. Studentski dom

Mnogi studenti nisu imali prilike živjeti u studentskom domu. Mi koji jesmo možemo potvrditi koliko je to lijepo iskustvo. Iako nas pomalo nervira premala soba, zajednički tuševi i toaleti i cimer koji nikako da izađe iz sobe, ipak to sve nosi neke svoje čari. Da ne pričamo o tome koliko je dom jeftiniji od stana. Jednom kad počneš živjeti u stanu, morat ćeš razmišljati o tome koliko ćeš jako pojačati grijanje, koliko ćeš se dugo tuširati ili je li toliko vruće da upališ klimu.

U domu ne razmišljamo o tome koliko se dugo smijemo tuširati (kada imamo tople vode). Što se tiče grijanja, moramo priznati da s time često ima problema i kvarova, a o klimi možemo samo sanjati. Ipak, nismo navikli odvojeno plaćati stanarinu i režije. Jednom kad se uselimo u stan, šokirat će nas previše nula na računima.

5. Studentski popusti

Studenti imaju mnoge pogodnosti, poput jeftinijih karata za kino, kazalište i muzeje. Možda zvučimo malo pretenciozno, ali i studenti idu u kazališta i muzeje. Realno, ima stvarno fora muzeja. Neki restorani čak dijele studentske kupone za popuste. Vjerujemo da se i ti trudiš iskoristiti sve ove pogodnosti.

Doći će dan kada više nećeš moći reći: „Dobar dan, može jedna studentska ulaznica?“

Jer više nećeš biti student. Nažalost.

Još vijesti