V.F. u Vodič za brucoše

Vodič za brucoše: Kako koristiti WeaPay aplikaciju za plaćanje obroka u menzi?

Za slučaj da nemaš sitno.

28. rujna 2023 16:32
U menzi možeš plaćati i preko aplikacije

U menzi možeš plaćati i preko aplikacije Foto: Canva

U menzi uvijek plaćamo sitnišem. Zapravo, da nema menze, gdje bi uopće potrošili sav taj sitniš iz novčanika? Iako nas ponekad peče savjest kad teti u menzi istresemo šaku sitniša, zapravo je još problematičnije kada joj damo novčanicu od 20 eura za račun od 80 centi.

Nažalost, u zagrebačkim menzama se ne može plaćati karticama. Ipak, odnedavno postoji aplikacija WeaPay preko koje možeš plaćati obrok u menzi ako nemaš sitno. Ili ako uopće nemaš gotovine kod sebe. Ako si brucoš, objasnit ćemo ti kako točno ova aplikacija funkcionira. Ili ako si stariji student koji ju još uvijek nije isprobao.

Za početak je potrebno instalirati aplikaciju na mobitel. Kada ju prvi put otvoriš morat ćeš unijeti svoj broj mobitela. Nakon toga ćeš dobiti SMS poruku s kodom za verifikaciju. Kad se prijaviš kodom, morat ćeš smisliti PIN za aplikaciju, a možeš postaviti i otisak prsta. Na kraju se još moraš prijaviti svojim AAI korisničkim podacima.

Moraš prebaciti novac sa svog računa

WeaPay funkcionira kao digitalni novčanik što znači da ćeš na aplikaciju morati prebaciti novac sa svog računa. Naravno, možeš sam birati koliko novca želiš prebaciti na aplikaciju. Kada to učiniš, spreman si za menzu.

Svaki puta kada odlučiš platiti preko aplikacije, neće ti trebati iksica. Kada u menzi dođeš do tete koja ti izdaje račun, umjesto iksice ćeš na blagajni skenirati kod koji ti se prikaže kada otvoriš aplikaciju. To je isto kao da si dao iksicu, samo što ti je tada obrok automatski plaćen. Odnosno, iznos obroka će ti biti oduzet s računa.

Dakle, pri izlasku iz menze nećeš morati ništa platiti. Ipak, na izlazu ćeš, kao i svaki put, morati pokazati račun jer nitko ne može izaći iz menze bez računa. To ponekad zbunjuje studente koji prvi puta jedu u menzi.

Čak i ako odlučiš ne kupiti apsolutno ništa, na blagajni moraš zatražiti prazni račun koji zatim pokažeš pri izlasku. Ista je stvar ako platiš obrok preko WeaPay aplikacije; svakako moraš pokazati račun.

Još vijesti