V.F. u Akademska četvrt

Prvi put tražiš studentski posao? Prvo se moraš učlaniti u Student servis, a mi ćemo ti objasniti kako

Sve informacije na jednom mjestu!

29. Siječnja 2024 13:09
Studentski centar u Zagrebu.

Studentski centar u Zagrebu. Foto: M.D./MojFaks

Iako svaki student ima nebrojene obaveze vezane za faks i većinu vremena troši na predavanja i učenje, svejedno veliki broj studenata uz faks radi i neki studentski posao. Naravno, i sam znaš da često ne uspiješ baš puno raditi, ali lijep je osjećaj kad ti plaća sjedne na račun. Bez obzira na to koliko ona iznosila. Ako još nikada nisi imao studentski posao, a planiraš ga pronaći, evo kako sve to funkcionira.

Studentski centar u Zagrebu je nedavno objavio upute za rad preko Student servisa, a mi ćemo ti dodatno objasniti sve što trebaš znati. Dakle, ako želiš pronaći studentski posao, prvo se moraš učlaniti u Student servis. Proces učlanjivanja nije kompliciran, a morat ćeš se doći učlaniti osobno u prostor Student servisa. Sa sobom trebaš ponijeti x-icu, potvrdu o studiranju, dvije male fotografije, ugovor ili potvrdu banke o otvorenom bankovnom računu te Izjavu koju možeš skinuti sa stranice Studentskog centra.

vezano Novi način isplaćivanja studentske zarade Karijera Modernizacija u tijeku: Studentski centar uveo novu opciju isplaćivanja studentske plaće

Kako podići ugovor?

Pri učlanjenju ćeš odmah dobiti svoju iskaznicu pa se možeš baciti u potragu za poslom. Studentski posao lako možeš pronaći na stranicama Student servisa. Kada konačno dobiješ posao, moraš podići ugovor. Ugovor vrlo jednostavno možeš podići online preko svog studentskog web profila. Isprintaj ga u tri primjerka i predaj ih svojem poslodavcu, a nemoj zaboraviti ni to da novi ugovor moraš podizati početkom svakog mjeseca.

Iz Studentskog centra napominju da svaki student tijekom godine može podići neograničen broj ugovora ukoliko prethodno podignute redovito vraća u Student servis. Na kraju mjeseca, poslodavac šalje ugovore Studentskom centru koji ti onda uplaćuje zaradu. Također, student može mjesečno preuzeti tri ugovora za istog poslodavca pod uvjetom da prethodno podignute redovito vraća u Student servis.

Što nakon diplome?

Važno je istaknuti i to da student potpisuje ugovor tek nakon što ga poslodavac popuni. Iz Studentskog centra upozoravaju da studenti nikada ne potpisuju ugovor unaprijed. Kako smo već spomenuli, Studentski centar studentima uplaćuje zaradu i to nakon što poslodavac plati račun Studentskom centru. Isplate se vrše na osobni žiro ili tekući račun studenata otvorenog u bilo kojoj banci na teritoriju Republike Hrvatske.

vezano Gotovo da i nema razlike između tekućeg i žiro računa. Postani student Od ove godine velika promjena za sve koji otvaraju račun u banci – provjeri što ti više ne treba za učlanjenje u student servis

Nakon što diplomiraju, studenti imaju pravo raditi preko Student servisa najdulje do kraja akademske godine u kojoj su završili studij ili do isteka razdoblja od 3 mjeseca od završetka studija.

Također, oni studenti koji imaju prekid, koji su se ispisali ili prelaze sa izvanrednog studija u redovni studij u tijeku akademske godine te maturanti koji nisu odmah iza redovitog školovanja upisali fakultet stječu pravo rada s početkom nove akademske godine, od 1. listopada tekuće akademske godine.

Još vijesti