V.F. u Akademska četvrt

Trebaju li studentski poslovi ulaziti u radni staž? Očitovao se Studentski zbor

Pitanje je potaknulo raspravu.

31. Siječnja 2024 14:08
Studenti su u zaostatku s obzirom na strukovnjake

Studenti su u zaostatku s obzirom na strukovnjake Foto: Canva

Većina studenata radi tijekom studija. Dok neki rade raznolike poslove u svim vrstama djelatnosti i kalkuliraju koji poslodavac daje bolju satnicu, drugi već rade u struci i nadaju se da će im upravo taj posao pomoći u izgradnji buduće karijere. Međutim, neki tvoji prijatelji koji su odlučili ne upisati faks pa su se odmah zaposlili. Dok ti završiš faks, oni će već imati pet godina radnog staža.

Zapravo, mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža da bi ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 65 godina života. Zbog toga se postavlja pitanje trebaju li studentski poslovi ulaziti u radni staž pojedinca.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dao je podršku prijedloga platforme „Umirovljenici zajedno“. Riječ je upravo o prijedlogu uvrštavanja studentskog rada u radni staž prilikom umirovljenja kao i mogućnost dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja prilikom odlaska u mirovinu.

U EU već postoji ta praksa

„Smatramo da trenutni zakonodavni okvir nije zadovoljavajuće postavljen te mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža da bi ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 65 godina života, iako su radili za vrijeme studiranja i uplaćivali određeni iznos u mirovinski fond“, kažu iz Studentskog zbora.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

 

Kada bi ovaj prijedlog zaista postao realnost, Hrvatska ne bi bila prva država u Europskoj uniji koja omogućuje ovo zakonsko rješenje. Kako smo ranije pisali, platforma „Umirovljenici zajedno“ je u srpnju prošle godine Vladi uputila zahtjev da se redovne godine studiranja ubroje u radni staž. Napomenuli su kako studiranje ne bi trebalo biti kazna koja se reflektira kroz smanjenje radnog staža i mirovine.

vezano Novosti u obrazovnom sustavu Akademska četvrt Vladi predložena inicijativa da se u radni staž priznaju i redovne godine studiranja

Još vijesti