M. P. u Vodič za brucoše

Želiš raditi preko student servisa? Ovdje je sve što trebaš znati prije prvog radnog dana

Najvažnije informacije na jednom mjestu.

31. kolovoza 2023 15:53
Razgovor za posao

Razgovor za posao Foto: Canva

Na službenom TikTok profilu Studentskog centra Split objavljen je videozapis koji će biti od koristi svim brucošima, a i onim studentima koji još nisu radili preko Student servisa.

U nekoliko rečenica skupili su najvažnije informacije koje student treba znati prije potpisivanja ugovora s određenim poslodavcem. Prvo i najvažnije jest znati da se svi aktivni studentski poslovi nalaze na mrežnim stranicama svakog Student servisa.

Član student servisa može biti student i maturant, ali najdulje 3 mjeseca od završetka srednjoškolskog obrazovanja. Za prijavu je potrebno:

  • Status studenta/ice za tekuću akademsku godinu
  • Studentska iskaznica - X-ica
  • Osobni žiro ili tekući račun u banci na teritoriju Republike Hrvatske
  • Osobna iskaznica
  • Dvije male fotografije
  • Preslika svjedodžbe završnog razreda srednje škole ili maturalne svjedodžbe
@studentski_centar_split Otkrivamo sve o student servisu 🤓🙌🏼 #studentslife #scst #universityofsplit #studentskizivot #split #studentservis ♬ original sound - Studentski centar Split

Osim toga, važno je za znati da je ugovor potrebo izvaditi uvijek prije početka rada. Ukoliko planirate zaraditi više od propisanog poreznog limita, važno je napomenuti roditeljima da vas odjave sa svoje porezne olakšice jer će u suprotnom platiti državi porez.

Prvi limit odnosi se na studente koji se još uvijek smatraju uzdržavanim članom (prijavljeni su na poreznu karticu svojih roditelja), a samim time njihov limit zarade je manji jer se smatra da njih još uvijek djelomično financijski uzdržavaju vlastiti roditelji. Zbog toga, iznos njihovih primitaka povećan je s prethodnih 1990.84 eura na 3185.35 eura na godišnjoj razini. 

Druga kategorija studenta je ona koji svojim radom preko učeničkih i studentskih udruga ne podliježu oporezivanju, a samim time se više niti ne smatraju uzdržavanim članom svojim roditeljima ili uzdržavateljima. Tako je iznos za ovu kategoriju studenata povećan s prethodnih 8361.54 eura na 9556.18 eura, stoji na porezna-uprava.hr.

Više ne postoji razlika između žiro i tekućeg računa, tako da vrsta računa ne igra uloga, a novac će vam svakako „sjesti“ na račun neovisno u kojoj ste banci i kakvu vrstu računa posjedujete.

Preko Student servisa mogu raditi redovni, izvanredni i studenti na razmjeni, ali i maturanti koji su u procesu upisa na određeni fakultet. U slučaju da se odlučite raditi preko Ugovora o radu, u toj situaciji gubite državnu subvenciju za prehranu, smještaj, a samim time i pravo za rad preko Student servisa.

Još vijesti