P.S. u Vijesti

Najbitnije stvari kojih se morate prisjetiti prije početka nove godine - 2024. sa sobom donosi tri noviteta

Nemojte zaboraviti na ove promjene koje uskoro stupaju na snagu.

28. prosinca 2023 14:37
2024. godina

2024. godina Foto: Canva

2024. naizgled nije nešto posebnija od svih prethodnih ni budućih, ali za studente ova je godina poprilično bitna. Naime, ulaskom u potpuno novu godinu, studente čekaju neke novosti i prilike koje do sada nisu imali.

Prva stvar koju smo stavili na ovaj popis, na kojem se nalaze čak četiri najbitnije stvari, vjerojatno će najviše razveseliti sve. No, nije sve tako lijepo i pozitivno, kao stvar koju trenutno spominjemo, ali ne znači da neće biti!

Zato provjerite o kojim se to stvarima i novostima radi, a koje su od izrazite važnosti za sve studente.

Povećanje studentske satnice

Kao što smo prethodno pisali, kada je bilo najavljeno, ali i kada je bilo službeno potpisano od strane ministra obrazovanja, od 1. siječnja 2024. godine povećava se studentska satnica!

Naime, s trenutnih 4 eura i 38 centi, satnica se povećava na 5 eura i 25 centi. To su zaista lijepe vijesti za sve studente jer se ipak radi o značajnom povećanju satnice. Ovo će definitivno olakšati sve financijske probleme studenata!

Ukidanje dvojnih iskaza cijena

Nadalje, od početka nove godine više neće postojati službeno dvojno iskazivanje cijena. Uskoro će biti skoro godinu dana od kada nam je euro glavna valuta te od kada su kune otišle u zaborav.

Samim time, neki misle da dvojno iskazivanje cijena, i u kunama i u eurima, jednostavno nije potrebno.

Povećanje poreznog limita

Službeno se i povećava porezni limit. Točnije, on se već povećao i to neslužbeno početkom ove godine, kao što smo već pisali. No, za sve one studente koji su do sada bili zaista zbunjeni jer nisu znali trebaju li se držati starog limita ili novog – jedno je sigurno, a to je da od početka 2024. postoji samo jedan limit.

Nadalje, on će se i dodatno povećati s obzirom na povećanje osobnog dohotka, odnosno minimalne prosječne hrvatske plaće i minimalne studentske satnice.

 

Još vijesti