P.S. u Karijera

Zagrebački SC objavio cjenik s okvirnim satnicama za svaku djelatnost: Jedan posao ima gotovo 10 eura po satu

Studentski centar u Zagrebu svake godine sastavlja okvirni cjenik sa studentskim satnicama.

4. Siječnja 2024 13:48
Studentski centar u Zagrebu

Studentski centar u Zagrebu Foto: M.P./MojFaks

Početak 2024. godine za studente obilježen je i više no lijepim vijestima. S obzirom na rast minimalne plaće u Hrvatskoj, narastao je i iznos minimalne studentske satnice.

Tako je s prethodnih 4 eura i 38 centi minimalna studentska satnica narasla na čak 5 eura i 25 centi. Informacije su to koje vesele mnoge studente jer na krajnjem mjesečnom iznosu plaće, razlika je poprilična.

Samim time, Studentski centar u Zagrebu na svojim je službenim web stranicama objavio i cjenik studentskih poslova. Taj cjenik objavljuje se početkom svake godine, a mijenja se ukoliko se i mijenja studentska satnica. U njemu se nalaze poslove i djelatnosti na koje studenti ostvaruju pravo rada, a cjenik određuje i koju satnicu bi studenti trebali imati za svaki od navedenih poslova.

Gotovo 50 različitih poslova

Na cjeniku se sveukupno nalazi gotovo 50 različitih djelatnosti koje su podijeljene unutar sedam različitih kategorija, a to su: administrativni poslovni, poslovi čišćenja, fizički poslovi, IT poslovi, razni poslovi, rad u proizvodnji, rad u skladištu i trgovačkim centrima, utovar-istovar robe i poslovi promidžbe.

Unutar kategorije rad u proizvodnji, prema cjeniku SC-a, najveću satnicu imaju poslovi u automobilskoj industriji te bi se oni trebali plaćati 6 eura i 37 centi po satu. Za rad u skladištu i trgovačkim centrima najveću satnicu imaju poslovi u hladnjači, a cijena tog rada trebala bi iznositi 6 eura i 20 centi.

Instrukcije i prevođenja imaju dobre satnice

Što se tiče utovara i istovara robe, ovdje su satnice gotovo pa podjednake. Za sve poslove satnica iznosi 6 eura i 10 centi, osim utovara i istovara bicikala, sportskih sprava i manjih kućanskih aparata čija je satnica 5 eura i 35 centi.

Poslovi u kategoriji portirski poslovi imaju svi podjednaku satnicu koja iznosi 5 eura i 25 centi. Unutar kategorije administrativnih poslova, najveću satnicu bi trebali imati studenti koji daju instrukcije i poduke. Njihova satnica trebala bi iznositi 8 eura i 85 centi, a odmah ispod njih nalaze se prevoditelji sa satnicom od 8 eura i 84 centa.

Poslovi čišćenja imaju raznolike satnice, a 6 eura i 10 centi po satu trebali bi dobiti studenti za čišćenje kotlovnica, podruma, strojarnica i tavana te studenti na čišćenju pogona, skladišta, tvorničkog kruga i okoliša.

Pobjeđuju programeri

Kod fizičkih poslova, značajno se ističe čišćenje snijega čija satnica iznosi 8 eura i 35 centi. U kategoriji IT poslova, satnice su generalno veće nego u ostalima. Prema tome, najveću satnicu imaju programeri, a ona iznosi 9 eura i 85 centi po satu.

Kategorija raznih poslova zaista i obuhvaća razne djelatnosti, a ovdje najveću satnicu, od 6 eura i 85 centi, će dobiti studenti koji rade djelatnost tehničkog crtanja, odnosno crtanje i tuširanje te obrezivanje nacrta i razrade projekata.

Što se tiče kategorije ugostiteljstva i turizma, ovdje se satnice razlikuju u samo nekoliko desetaka centi, a najveću bi trebali imati oni koji rade u restoranima društvene prehrane i to za cijenu od 5 eura i 50 centi po satu.

U posljednju kategoriju spadaju poslovi promidžbe gdje najveću satnicu imaju studenti u direktnoj prodaji ili kao prodajni predstavnici i to za 6 eura i 85 centi.

Poslodavci se ne moraju pridržavati cjenika

No, cjenik Studentskog centra predstavlja okvirne satnice po svim navedenim djelatnostima kojih bi se poslodavci trebali pridržavati. To često nije slučaj jer nisu u potpunosti obavezni držati se navedenih satnica.

Kako i stoji na kraju cjenika, radi se o okvirnim satnicama, a poslodavac može ponuditi bilo koji njihov iznos, ali je bitno da ta ponuđena satnica nije manja od minimalne propisane Zakonom, koja od nedavno iznosi 5 eura i 25 centi. Za ostatak satnica u svim djelatnostima, možete preuzeti cjenik koji se nalazi ovdje.

Još vijesti