V.F. u Laganini

Nova godina, stari ja: Zašto nema smisla donositi novogodišnje odluke?

U Novu godinu bez odluka.

28. prosinca 2023 15:28
Novogodišnje odluke mnogima stvaraju stres

Novogodišnje odluke mnogima stvaraju stres Foto: Canva

Uskoro će Nova godina. Već 2. siječnja će sve teretane biti prepune, tvoji prijatelji i poznanici će promijeniti prehranu, a mnogi od njih će se hvaliti kako su prestali pušiti. Nakon nepunih mjesec dana, sve će se vratiti na staro. Novogodišnje odluke se ne uspiju održati baš dugo. Bez obzira na to što se mnogi od Nove godine osjećaju kao novi ljudi, većina njih će već nakon mjesec dana, a možda i manje od toga, odustati od svih novogodišnjih odluka.

Koliko si novogodišnjih odluka donio u životu? Vjerojatno bezbroj. I koliko puta si ih se stvarno pridržavao? Vjerojatno niti jednom. Zato neka ti ove godine jedina odluka bude da nećeš donositi novogodišnje odluke. Još uvijek nisi uvjeren da bi trebao prestati donositi novogodišnje odluke? Dat ćemo ti nekoliko razloga za to.

1. Stalno donosiš iste odluke

Ako donosiš novogodišnje odluke, onda vjerojatno svake godine donosiš iste. I svake godine od njih odustaneš. To vjerojatno znači da ti te odluke nisu prioriteti jer ih već godinama izbjegavaš ostvariti. Ako si bez njih mogao do sada živjeti, moći ćeš i dalje.

2. Osjećat ćeš se loše zbog neuspjeha

Kad shvatiš da ćeš dići ruke od svojih novogodišnjih odluka, pritisnut će te neka tjeskoba koja ti neće dati mira. Počet ćeš razmišljati unatrag i prisjećati se svih odluka koje si ikada donio u svom životu, a odustao si od njih. Sam ćeš sebi nametnuti nepotrebni stres i nezadovoljstvo. U Novu godinu trebaš ući sretan, a ne ogorčen zato što smatraš da imaš slab karakter.

3. Nemoj čekati Novu godinu da doneseš odluke

Novogodišnje odluke ne shvaćaš ozbiljno jer ti zapravo nisu toliko bitne. Sigurno si barem jednom donio odluku kojom si uveo neku veću promjenu u svom životu. Ako takvu odluku doneseš u lipnju, nema smisla čekati pola godine da ju provedeš u djelo. Nećeš to ni učiniti. Primijenit ćeš ju na svoj život odmah. Baš zato novogodišnje odluke ne opstanu. Da zaista promijeniš nešto u svojem životu, mora ti se dogoditi klik u glavi. Nova godina tome neće ništa pridonijeti.

4. Povodiš se za trendom

„Nova godina, novi ja“. To je nešto što mnogi govore. Ipak, zašto bi se uopće trebao promijeniti? Ako ti sam ne misliš da trebaš nešto promijeniti, ne bi trebao donositi takve odluke. Novogodišnje odluke su trend koji mnogi prate, ali ti nemoj biti jedan od njih. Vjeruj nam da ćeš se mnogo bolje osjećati ako u Novu godinu uđeš kao potpuno zadovoljan stari ti.

Još vijesti