V.F. u Laganini

Nova godina bez glavobolje: Znanstvenici preporučili idelani lijek za mamurluk koji sam možeš napraviti

Ako pomaže, zašto ne?

22. prosinca 2023 14:06
Nemoj biti mamuran za Novu godinu

Nemoj biti mamuran za Novu godinu Foto: Canva

Božić i Nova godina je vrijeme kad previše jedemo, a često znamo tu i tamo nešto popiti. Pogotovo za Novu godinu. Svaki doček nam je buran, a ujutro se probudimo s teškom glavoboljom i onim osjećajem kao da nas je udario kamion. I naravno s odlukom da nećemo više nikada piti.

Do sada si vjerojatno probao već neke „lijekove za mamurluk“ koji vjerojatno nisu djelovali. Na kraju se uvijek dobro najedeš, piješ puno vode i uzmeš tabletu protiv bolova. Od svega, to se pokazalo kao najdjelotvornije.

Ipak, čini se da su znanstvenici su otkrili „idealni lijek protiv mamurluka“ koji će nam trebati ovih blagdana. Ova bizarna mješavina pića za liječenje mamurluka pomoći će nam tijekom blagdanske sezone, a posebice nakon dočeka Nove godine. Ipak, očito je da je najbolji način da izbjegnemo mamurluk da jednostavno ne pijemo alkohol.

Kako izgleda lijek protiv mamurluka?

Međutim, znanstvenici su proveli studiju koja je otkrila lijek protiv mamurluka za koji kažu da zaista djeluje.

Vjerojatno ti neće zvučati baš primamljivo, ali ako začepiš nos i brzo ga popiješ, poštedjet ćeš se muke. Prema znanstvenicima, ono što bismo trebali piti nakon teške noći je bizarna mješavina koja se sastoji od kokosove vode, limete i kruške. Zvuči čudo, ali ako pomaže, zašto ne?

Uz to bi trebali pojesti i malu količinu sira, rajčica i krastavaca. Istraživanje je proveo Institut za kemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji, piše LADbible.

Piće koje izaziva najgori mamurluk

„Napitak napravljen od mješavine slatke limete, kruške i kokosove vode mogao bi se koristiti za prevladavanje mamurluka. Konzumacija ovog napitka sa sirom, krastavcima i rajčicama može dodatno ublažiti simptome mamurluka“, stoji u rezultatima studije.

Mamurluk na sve nas djeluje različito, ali sve je to povezano sa sposobnošću tijela da preradi alkohol. Kada etanol, odnosno alkohol, uđe u tijelo, mora se razgraditi u jetri i pretvoriti u acetaldehid, koji se nakuplja i čini da se osjećamo grozno.

Stručnjaci su upozorili i na piće od kojeg imamo najgori mamurluk, a riječ je pjenušcu Proseccu. Opet naglašavamo, najbolji način da izbjegneš mamurluk je da uopće ne piješ, ali ako baš moraš, znanstvenici preporučuju da nakon svakog pića popiješ čašu vode kako bi ti ujutro mamurluk bio blaži.

Još vijesti