V.F. u Laganini

Muče te glavobolja i mučnina nakon burne noći? Stručnjaci savjetuju koje namirnice mogu ublažiti mamurluk

Najbolje je izbjegavati masnu hranu.

30. listopada 2023 15:15
Jutro nakon izlaska je uvijek najgore

Jutro nakon izlaska je uvijek najgore Foto: Canva

Većini studenata još nisu počeli kolokviji pa još uvijek uživaju u tom relativno mirnom razdoblju studiranja. Mirnom u smislu obaveza na faksu, ali opet burnom u svakom drugom smislu. Naravno, ovo vrijeme treba iskoristiti pa vjerojatno uživaš, bilo na domskim zabavama, bilo u izlascima vikendom. Ili i preko tjedna.

Ipak, ti izlasci i zabave često znaju završiti tako da se probudiš s nepodnošljivom glavoboljom i gotovo cijeli idući dan moraš provesti u krevetu. Koliko god noćni život bio lijepo iskustvo, jutarnji mamurluk je sasvim suprotno od toga. Stručnjaci savjetuju koje namirnice je najbolje konzumirati kako bi tvoje tijelo povratilo energiju od burne noći.

Piletina ili riba na žaru ili pečena

Piletinu ili ribu je lako pripremiti, a možeš ju vrlo često pronaći i u menzi.

„Više od svega, važno je pojesti obrok s dovoljno proteina i masti prije ili barem tijekom vremena kada konzumiramo alkohol, pogotovo ako se radi o više od jednog pića jer će to održati šećer u krvi stabilnim“, kaže nutricionistica Kylene Bogden.

Maslac od orašastih plodova

„Usredotočite se na manje, laganije obroke tijekom dana. Na primjer, nemojte jesti samu jabuku, umočite je u maslac od kikirikija“, predlaže Bogden.

Bilo koji maslac orašastih plodova poslužit će kao zadovoljavajući mini obrok ili međuobrok. Probaj banane s maslacem od badema, jagode s maslacem od indijskih oraščića ili kruške s maslacem od sjemenki suncokreta, piše Real Simple.

Đumbir

Poznat po svojim ljekovitim svojstvima, svježi đumbir, čaj od đumbira ili kao sastojak jela, može pomoći u ublažavanju mamurluka.

„Đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine. Ako to možete podnijeti, pokušajte se usredotočiti na unos proteina, voća i povrća“, kaže nutricionistica Rachel Binkley.

Iako se u tom trenutku kava čini privlačnom, kofein te može dehidrirati. Umjesto kave, radije popij čaj od đumbira.

Juha od kostiju

Topla juhica je nešto što će te okrijepiti, a ako se odlučiš na juhu od kostiju, to će biti pun pogodak jer je bogata natrijem.

„Ako imate mučninu, možda bi bilo najbolje da se držite blaže hrane. Vaše tijelo treba više tekućine i elektrolita kada ste mamurni. Nemojte se bojati odabrati nešto s malo više natrija“, predlaže Binkley.

Pomfrit iz pećnice

Iako možda žudiš za prženom i masnom hranom kada si mamuran, trebao bi izabrati malo zdraviju opciju.

„Možda je najbolje izbjegavati začinjenu ili prženu hranu kada ste mamurni. Vjerojatnije je da će vam uznemiriti probavni sustav“, ističe Binkley.

Umjesto toga, zadovolji želju za nečim hrskavim pečenjem krumpirića u pećnici ili fritezi.

Jaja

Nutricionisti kažu da je najbolje preskočiti rafinirani šećer i prženu hranu kada liječimo mamurluk.

„Rafinirani šećer dodatno će spriječiti neravnotežu šećera u krvi koja nastaje kada smo mamurni, a pržena hrana odgađa pražnjenje želuca, što je još jedan problem s kojim se naše tijelo bori dok radi da se vrati na pravi put“, objašnjava Bodgen.

Odaberi jaja koja su poširana ili napravljena kao kajgana, za povećanje vitamina B i proteina. Dobar je izbor i tost od cjelovitog zrna pšenice i domaći krumpirići umjesto pečenih krumpirića. Dodatak slanine ili pureće kobasice također neće štetiti procesu ozdravljenja.

Izvor: Real Simple

Još vijesti