V.F. u Laganini

Zašto crno vino uzrokuje glavobolje zbog kojih poželiš zauvijek prestati piti alkohol? Nemoj okrivljavati cimera i njegovo domaće vino

Nigdje aspirina...

22. studenog 2023 14:55
Crno vino često izaziva najgore glavobolje

Crno vino često izaziva najgore glavobolje Foto: Canva

Vikendima, ali i svake studentske srijede se možemo malo opustiti i zaboraviti na faks i brige koje nas muče. Tada se zabavljamo, a nerijetko tu bude i alkohola. Iako ne preporučujemo pretjerivanje, pokoje piće neće nikome naškoditi. Kad pretjeraš, znaš i sam da se iduće jutro probudiš s glavoboljom. Iako će pretjerivanje s alkoholom gotovo uvijek uzrokovati glavobolje, glavobolja od crnog vina je jedna od najgorih. Možda misliš da je problem u domaćem vinu koje ti je donio tvoj cimer. Ipak, istraživanja pokazuju da svako crno vino uzrokuje glavobolje čak i kada ga piješ umjereno.

Istraživači sada vjeruju da su otkrili razlog tome.

„Mislimo da smo konačno na pravom putu prema objašnjenju ove misterije koja je stara tisućljećima“, rekao je Morris Levin, direktor Centra za glavobolje na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu. „Sljedeći korak je znanstveno testiranje na ljudima koji imaju ove glavobolje.“

Glavobolje od crnog vina drukčije su od onih koje se javljaju jutro nakon pijanke. Umjesto da se pojave nakon dugotrajne sesije, mogu udariti 30 minuta nakon što osoba popije samo jednu ili dvije čaše, piše The Guardian.

Od davnih vremena, istraživači su promatrali sve moguće spojeve crnog vina u potrazi za krivcem. Tanini, sulfiti, fenolni flavonoidi i biogeni amini su svi došli pod sumnju. Do sada nijedan nije bio označen kao jasan okidač.

Tko je glavni krivac?

Ipak, američki su istraživači rekli da su se fokusirali na fenolne flavonoide, spojeve koji potječu iz sjemenki i kožice grožđa i koji doprinose boji, okusu i osjećaju u ustima crnog vina. Razine flavonoida mogu biti 10 puta veće u crnim vinima nego u bijelim, što ih čini glavnim kandidatima za trenutno izazivanje glavobolje.

Kada ljudi piju vino, alkohol se metabolizira u acetat u dva koraka. Prvi pretvara alkohol u obliku etanola u acetaldehid. Drugi pretvara acetaldehid u acetat. Specifični enzimi u jetri orkestriraju svaki od ovih procesa.

Istraživači, uključujući prof. Andrewa Waterhousea, stručnjaka za vinogradarstvo na kalifornijskom sveučilištu Davis, proveli su laboratorijske testove na više od desetak spojeva u crnom vinu. Jedan se istaknuo. Flavanol nazvan kvercetin, koji se nalazi gotovo isključivo u crnom vinu, prerađuje se u tijelu u različite tvari. Jedan od njih, kvercetin glukuronid, pokazao se posebno učinkovitim u blokiranju enzima koji pretvara acetaldehid u acetat.

Ovo bi moglo biti ključno za rješavanje misterija. S potisnutim ključnim enzimom, otrovni acetaldehid se nakuplja u krvotoku, vjeruju znanstvenici. Pri visokim razinama uzrokuje glavobolje, mučninu, crvenilo lica i znojenje. Zapravo, lijek koji se zove disulfiram blokira isti enzim i koristi se za liječenje alkoholičara tako što proizvodi iste simptome ako piju.

Ljudi skloni migrenama na udaru

Prema znanstvenicima, kada osjetljivi ljudi piju crno vino s čak i skromnim količinama kvercetina, mogu razviti glavobolju, osobito ako su skloni migrenama. Nejasno je zašto su neki više pogođeni od drugih: njihove enzime je možda lakše blokirati ili su jednostavno osjetljiviji na toksični acetaldehid.

Tim se sada nada da će testirati teoriju kliničkim ispitivanjem učinaka crnih vina s različitim razinama kvercetina na izazivanje glavobolje. Rezultati bi mogli pomoći ljudima da u budućnosti izbjegnu glavobolje od crnog vina. Grožđe proizvodi kvercetin kao odgovor na sunčevu svjetlost, tako da grožđe uzgojeno u izloženim grozdovima, poput caberneta iz Napa Valleya, može imati pet puta više kvercetina od ostalih sorti.

„Potencijalno će biti vrlo korisno za ljude koji piju crno vino da mogu odabrati vina koja će manje izazvati glavobolje“, rekao je Levin. „Također, vinari bi mogli koristiti naša otkrića za smanjenje kvercetina u svojim vinima.“

Izvor: The Guardian

Još vijesti