V.F. u Laganini

Pitat će te starost gdje je bila mladost: Omiljene studentske namirnice koje ubrzavaju proces starenja

Kladimo se da ih redovito konzumiraš...

29. Siječnja 2024 14:59
Pržena hrana

Pržena hrana Foto: Canva

Otkako smo bili mali, učili smo koliko je važna zdrava prehrana. Ipak, koliko se zapravo zdravo hraniš? Ako si za ručak jeo noodlese i to ćeš jesti i za večeru, ne možeš baš reći da paziš na zdravlje. Osjećaš se mladim, barem većinu vremena, pa sigurno misliš da možeš tako živjeti. Kome uopće treba povrće i voće? To je samo priča za malu djecu…

Je li zaista? Čini se da ipak nije, stručnjaci upozoravaju da određena hrana može ubrzati proces starenja tijela, a igrom slučaja, radi se o namirnicama koje studenti konzumiraju na dnevnoj bazi. Ovih pet namirnica može ubrzati proces starenja tvojeg tijela pa bi bilo pametno konzumirati ih što manje.

1. Slatke pahuljice

Dok žitarice mogu biti zdrav doručak, mnoge na tržištu su prepune dodanih šećera. A kada većinu svojih kalorija dobivamo iz šećera, osobito ujutro, to može uzrokovati brze skokove glukoze u krvi, što potiče tijelo da brzo otpusti inzulin kako bi regulirao te razine šećera, piše Eat This.

Prehrana s visokim udjelom šećera mogla bi se očitovati i na našoj koži. Višak šećera reagira s proteinima u tijelu, poput kolagena i elastina, kroz proces koji se naziva glikacija. To može dovesti do stvaranja krajnjih proizvoda napredne glikacije koji kolagen i elastin čine krutim i manje elastičnim.

2. Hrenovke i slanina

Prerađeno crveno meso bogato je zasićenim mastima i često sadrži konzervanse poput nitrata, koji mogu pridonijeti biološkom starenju promicanjem kronične upale i oksidativnog stresa u tijelu. Prema studiji Međunarodnog epidemiološkog časopisa iz 2020., konzumacija crvenog ili prerađenog mesa najmanje četiri puta tjedno povezana je s 20% većim rizikom od raka debelog crijeva nego konzumacija manje od dva puta tjedno.

vezano Crno vino često izaziva najgore glavobolje Laganini Zašto crno vino uzrokuje glavobolje zbog kojih poželiš zauvijek prestati piti alkohol? Nemoj okrivljavati cimera i njegovo domaće vino

3. Alkohol

Povremena čaša vina uz večeru ili pokoji koktel neće učiniti nikakvu trajnu štetu, ali prekomjerno opijanje svakog vikenda bi moglo biti štetno. Alkohol može povećati našu kronološku dob na tri ključna načina. Prvo, to je diuretik, što znači da tjera na više mokrenja. To može dovesti do dehidracije, što rezultira suhom kožom bez sjaja s povećanom vjerojatnošću bora.

Drugo, alkohol sprječava apsorpciju vitalnih hranjivih tvari kao što su vitamini B12 i folat, zajedno s antioksidansima, ugrožavajući zdravlje stanica i pridonoseći kognitivnom padu, povećavajući rizik od neuroloških poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova bolest i demencija. Na kraju, alkohol može uzrokovati oštećenje jetre, uključujući masnu jetru, hepatitis i cirozu.

vezano Gazirani i zaslađeni sokovi. Laganini Istraživanje pokazalo koje je piće jedno od najgorih za našu jetru – ne radi se o alkoholu

4. Gazirana pića i druga slatka pića

Gazirana pića i slatka pića ne daju nam ništa korisno u smislu prehrane, a njihovo redovito pijenje povezano je s bezbrojnim zdravstvenim problemima. To je uglavnom zato što kalorije svih ovih pića potječu od dodanih šećera.

Konzumacija pića zaslađenih šećerom pridonosi biološkom starenju prvenstveno zbog visokog sadržaja šećera, što dovodi do povećanog oksidativnog stresa, upale i stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije koji ubrzavaju starenje stanica i oštećenja tkiva.

5. Pržena hrana

Pržena hrana, poput pilećih nuggetsa, hamburgera i krumpirića često sadrži transmasnoće, osobito kada se ulja za prženje više puta iznova koriste, što je uobičajena praksa u mnogim restoranima brze hrane. Ove transmasti pridonose upalama i oksidativnom stresu u tijelu, procesima koji ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput bolesti srca i dijabetesa.

vezano Zdrava i ukusna pizza Laganini [RECEPT] Za sve ljubitelje pizze - jednostavan trik za prefino tijesto bez dizanja

Još vijesti