P.S. u Laganini

Istraživanje pokazalo koje je piće jedno od najgorih za našu jetru – ne radi se o alkoholu

Alkohol je glavni uzročnik jetrenih bolesti, ali nije i jedini.

20. veljače 2023 15:27
Gazirani i zaslađeni sokovi.

Gazirani i zaslađeni sokovi. Foto: MMD Creative/Shutterstock

Gotovo svaki problem s jetrom automatski se povezuje s najčešćim njegovim uzročnikom, alkoholom. Kroz povijest su provedena razna istraživanja koja to zaista dokazuju i potvrđuju, ali nije alkohol jedini koji na jetri može izazvati velike probleme.

To je dokazala analiza istraživača s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Bostonu koji su zaključili kako jedna, potpuno drugačija, vrsta pića uzrokuje štetnost jetri, a nema dobno ograničenje kod konzumacije ili kupovanja tog proizvoda u dućanima.

U pitanju su zaslađeni i gazirani napitci koji dovode do povećane bezalkoholne jetrene masnoće, kako prenosi Healthy Food Near Me. Iako je jetra jedini organ koji se konstantno obnavlja i „popravlja“, mnogi su slučajevi koji dokazuju da ipak nije potpuno neuništiva.

Alkohol je u većini slučajeva glavni krivac, ali ovo novo istraživanje bostonskih znanstvenika dokazuje kako gotovo isti učinak imaju bezalkoholna zaslađena i gazirana pića. Njihova analiza zapravo je nastavak na istraživanje iz 1948., pod nazivom Framingham Heart Study, koje proučava okolnosti koje značajno utječu na ljudsko zdravlje i trajanje životnog vijeka.

Članak novije analize, koja se nastavlja na ovu, objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a u njihovom istraživanju sudjelovali su, u prosjeku, ispitanici od 48 godina. Oni su njihova iskustva s gaziranim i zaslađenim pićima usporedili s učestalošću bezalkoholne masne bolesti jetre na temelju kojih su i došli do ovih zaključaka analize.

izvor: healthy-food-near-me.com

Još vijesti