V.F. u Laganini

Vrijeme je za pauzu: Što se događa u tvojem tijelu kada se odrekneš na mjesec dana?

Čitavo tijelo se preporodi.

6. listopada 2023 15:50
Odricanje od alkohola donosi mnoge dobrobiti našem tijelu

Odricanje od alkohola donosi mnoge dobrobiti našem tijelu Foto: Canva

Ljeto ti je vjerojatno bilo puno izlazaka i zabave. Ne optužujemo te, ali možemo pretpostaviti da si popio i pokoju čašicu dok si se tako zabavljao. Naravno, nema ničeg lošeg u tome. Osim ako nisi pretjerivao svaki vikend. A možda i preko tjedna. Ipak, kad se odreknemo alkohola na samo mjesec dana, brojne se pozitivne promjene počnu događati u našem tijelu, a ovo su neke od njih.

Koža

Jedna od prvih stvari koje možeš primijetiti je promjena tena. Smanjivanje ili potpuno izbacivanje alkohola znači da tijelo može slobodno proizvoditi gomile antidiuretskog hormona vazopresina, koji koži daje lijep sjaj. I to nije sve, manje alkohola također omogućuje skupljanje pora, što znači manje prištića, piše LADbible.

Jetra

Jetra je mjesto gdje se sadržaj alkohola mora razgraditi, a ovisno o količini koju si popio, to može biti težak zadatak. Međutim, ako napraviš malu pauzu, čak i od samo nekoliko tjedana, možeš drastično smanjiti nešto što se zove „ukočenost“ jetre. Riječ je o ranom znaku bolesti jetre, koja se u najekstremnijim slučajevima može razviti u cirozu.

Mozak

Nakon tjedan dana bez pića, nakon što prođeš kroz početnu žudnju, možeš očekivati neka opća poboljšanja u svom svakodnevnom životu, uključujući bolju kvalitetu sna, bolje donošenje odluka, a mogao bi čak primijetiti da se osjećaš kreativnije.

Krvni tlak

Ispijanje previše pića može ozbiljno oslabiti mišiće krvnih žila, uzrokujući njihovo sužavanje. To otežava protok krvi tijelom, povećavajući krvni tlak, što može uzrokovati čitav niz problema kao što je rizik od moždanog udara, kao i bolesti srca i bubrega. Ipak, dobra je vijest da bi, ako se suzdržiš od alkohola, trebao primijetiti pad krvnog tlaka već za četiri tjedna.

Rak

Studije su otkrile da trijeznost također može pomoći u smanjenju rizika od razvoja nekoliko oblika raka, poput raka usta, dojke, crijeva i jetre.

Imunološki sustav

Konzumacija previše alkohola može dobro ojačati imunološki sustav, što znači da si manje osjetljiv na klice koje se šire okolo. Čim nam imunitet padne odmah se razbolimo, a kako je faks tek počeo, to bi bilo vrlo nezgodno. Ne želiš novu akademsku godinu započeti prehladom.

Izvor: LADbible

Još vijesti