V.F. u Laganini

Svako jutro ustaješ na lijevu nogu? Ove tri jednostavne jutarnje navike mogu poboljšati zdravlje tvojeg mozga

Na noge lagane...

15. veljače 2024 16:31
Ova osoba možeš biti i ti

Ova osoba možeš biti i ti Foto: Canva

Jutro je za mnoge od nas stresno. Često nam cijeli dan bude loš samo zato što nam je jutro loše započelo. Iako nam se ponekad čini da mi sami nemamo utjecaj na to, nego nešto treće, to ipak nije istina. Važno je pripaziti na ove tri stvari kako bismo si olakšali buđenje i kako bi nam mozak ostao zdrav.

1. Bez ekrana prije spavanja

Za dobar san i lagano buđenje bi se trebao isključiti iz tehnologije 30 do 60 minuta prije spavanja kako bi se lakše opustio, piše LinkedIn.

Istraživanja su pokazala da korištenje ekrana kasno noću ometa san. Ne radi se samo o svjetlu, iako je i ono važno i povećava budnost, već o sadržaju koji konzumiraš. Bilo da se radi o poslu, televiziji ili društvenim mrežama, stimuliraš simpatički živčani sustav koji je odgovor mozga na stres koji tijelu govori da se pripremi za akciju.

vezano Važno je dobro se naspavati Laganini Opet si učio cijelu noć? Trajni nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice

Za kvalitetan san moraš aktivirati parasimpatički živčani sustav (PNS). PNS možeš aktivirati radeći stvari koje ti pomažu da se osjećaš smireno poput kupanja u kadi ili vrućeg tuš, čitanja, meditacije, vođenja dnevnika ili molitve. Dobar noćni odmor jedan je od najboljih načina da pripremiš svoj mozak za sljedeći dan.

2. Razbuđivanje na suncu

Dio mozga koji se naziva suprahijazmatska jezgra je poput glavnog sata tijela, a dizajnirana je da reagira na svjetlost i daje signal tijelu kada treba spavati, a kada biti budno. Mi ljudi smo „programirani“ da se probudimo kad sunce izađe i zaspimo kad zađe. Svjetlo koje postupno postaje svjetlije oponaša izlazak sunca i mnogo je nježniji način za buđenje.

vezano Pričanje u snu može biti izazvano stresom Laganini Vaš cimer priča u snu? Inače nije poremećaj, ali u ovom slučaju može biti znak nečeg ozbiljnijeg

Sunce ti može pomoći da se razbudiš. Svako jutro izađi nakratko van i budi 10 minuta na jutarnjem suncu. Jutarnje izlaganje suncu pomaže regulirati cirkadijalni ritam što ti može pomoći da se osjećaš budnije tijekom dana i bolje spavaš noću.

3. Nemoj odmah uzeti mobitel u ruke

Gledanje u mobitel pokreće mozak iz sanjivog stanja u stanje obrade informacija. Jutro je najbolje vrijeme za stvari poput postavljanja ciljeva za dan ili meditacije jer je mozak najosjetljiviji na nove ideje i možete odabrati način razmišljanja za taj dan. Dakle, prije nego što skočiš na društvene medije, odvojio vrijeme za razmišljanje i opuštanje.

Još vijesti