V.F. u Laganini

Koliko ispita prođeš, toliko kilograma dobiješ? Evo kojom zdravom hranom možeš zamijeniti grickalice i slatkiše tijekom učenja

Ova hrana ti neće zaštopati crijeva.

25. Siječnja 2024 16:48
Zdrave grickalice

Zdrave grickalice Foto: Canva

Ispitni rokovi su vrijeme suza, znoja, stresa i nezdrave hrane. Sigurno i ti imaš naviku prije učenja otići u dućan i nakrcati se slatkišima, grickalicama i energetskim pićima da imaš zalihu dok učiš. Istina je da smo svi stalno gladni kad intenzivno učimo i stalno nam se jede nešto slatko. Zapravo, često pojedemo puno slatkog, a naučimo malo. Uglavnom nedovoljno za prolaz. Nadamo se da ćeš na kraju ovih rokova imati nekoliko položenih ispita, a ne nekoliko neželjenih kilograma viška.

I sam znaš kako je to kad uzmeš skriptu u ruke i onda ti se po glavi mota sva hrana koja ti se u tom trenutku jede, a od gradiva ti apsolutno ništa ne ostaje zabilježeno u mozgu. Na kraju ćeš ipak kupiti i pojesti taj čips samo da prestaneš misliti na njega.

Ipak, sva ta nezdrava hrana neće poboljšati rad tvog mozga i tvoje pamćenje koje očajnički trebaš. Ako ove nezdrave namirnice zamijeniš zdravim varijantama, učenje će postati lakše. U nastavku ti donosimo nekoliko zamjena za nezdravu hranu koju trpaš u sebe tijekom svakih ispitnih rokova.

1. Kikiriki i pistacije

Priznajemo da je čips ukusniji, ali on nema dovoljno nutrijenata da bude tvoj saveznik. Umjesto toga izaberi kikiriki ili pistacije. Kikiriki u ljusci ti može pomoći i da smiriš svoje živce jer može djelovati poput igračaka kao što je loptica za stres. Ista je stvar i s pistacijama. Ruke će ti biti zabavljene čišćenjem kikirikija i pistacija dok učiš pa nećeš čupkati zanoktice i nervozno lupkati kemijskom po stolu kao i inače. Iako kikiriki i pistacije također imaju puno kalorija, veća je vjerojatnost da ćeš ih pojesti manje nego čipsa jer ćeš ih morati čistiti.

2. Svježe i suho voće

Kad ti se jede slatko, slatkiše možeš lako zamijeniti svježim ili suhim voćem. Prije nego što zakolutaš očima i pobuniš se, želimo te uvjeriti da i to može biti dobra varijanta. Priznajemo da je suho voće i nama upitno, ali vjerujemo da ima onih koji ga vole. Što se svježeg voća tiče, imaš puno toga na izbor. Nemoj se ograničiti samo na jabuke i banane.

Nakrcaj se sezonskim voćem kao što su naranče i mandarine ili jagode i trešnje na ljetnim rokovima. Eksperimentiraj s različitim bobičastim voćem poput borovnica, malina i kupina ili tropskim voćem poput manga i ananasa. Bogata voćna salata će ti zadovoljiti potrebu za slatkim. Ako imaš osjećaj da je tvoja trenutačna želja za slatkim samo hir, pojedi jednu žličicu meda ili malo tamne čokolade i osjećat ćeš se bolje.

3. Čajevi

Koliko energetskih pića popiješ dok učiš? Vjerojatno ti je neugodno priznati. Čak i ako nisi fan energetskih napitaka, imaš osjećaj kao da bez njih ne možeš jer trebaš kofein da ostaneš budan. Umjesto toga probaj piti čajeve. Čaj također sadržava kofein koji će te držati budnim i koncentriranim, ali će djelovati i opuštajuće. Šalica čaja će ti razbistriti misli i smiriti živce. Poznato je da čaj od kamilice i mente ima umirujuća svojstva, ali se ne moraš zadržati samo na biljnim čajevima. Ima mnoštvo okusa koje možeš isprobati popu ananasa i kokosa, breskve i manga ili trešnje i jagode.

4. Kuhana hrana

Svjesni smo toga da često misliš kako je presvlačenje iz pidžame i čekanje u redu za menzu gubitak dragocjenog vremena kada moraš učiti. Zato ćeš radije naručiti neku brzu hranu, živjeti na pecivima iz pekare, sendvičima, noodlesima i hrenovkama. Vjerojatno si i sam primijetio da te takva hrana ne drži dugo sitim pa nakon nekog vremena postaneš ponovo gladan, ali i pospan. Umjesto toga radije jedi nešto na žlicu poput variva ili juhice. Naravno, ne treba zaboraviti ni na meso i ribu uz koje možeš pojesti i salatu, ali pokušaj izbjegavati pohano. Kuhana i topla hrana će te okrijepiti i dati ti energije dok učiš. I neće ti uzrokovati zatvor.

Još vijesti