V.F. u Nakon predavanja

Učiš satima, a nikako da zapamtiš? Ove namirnice će ti poboljšati koncentraciju i pamćenje

Riješi se nezdravih grickalica.

31. Siječnja 2024 16:28
Zdrava hrana može poboljšati tvoje pamćenje

Zdrava hrana može poboljšati tvoje pamćenje Foto: Canva

Kad puno učiš ili pišeš radove za faks, vjerojatno si stalno pospan i gladan pa piješ kavu, energetska pića i grickaš slatkiše i grickalice. I mi smo takvi. Vjerojatno i sam znaš da takva hrana nije dobra za tvoje tijelo. Međutim, ono što možda ne znaš jest to da ti te namirnice neće pomoći da lakše pamtiš i bolje funkcioniraš. Ako učiš i ne možeš ništa zapamtiti, to je možda zato što ti tijelo nije primilo dovoljno nutrijenata.

Kako bismo ti pomogli, donosimo ti popis namirnica koje pospješuju koncentraciju i poboljšavaju pamćenje pa se možeš njima opskrbiti kad se budeš pripremao za prvu turu kolokvija umjesto da opet kupiš hrpu grickalica.

1. Avokado

Dok avokado često ima lošu reputaciju zbog visokog udjela masnoća, važno je napomenuti da su ove zelene elektrane pune mononezasićenih masti za koje se pokazalo da smanjuju stope kognitivnog pada i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom. Budući da sadrži i vitamin K i folat, avokado pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka u mozgu, a pomaže i u poboljšanju funkcija mozga povezanih s pamćenjem i koncentracijom, piše portal Dr. Axe.

 

@healthyscoot 5 BEST MEMORY BOOSTING FOODS #brain #brainhealth #memory #avocado #apple #darkchocolate #greentea #reels__tiktok #vitaminc #blueberry #memorylo ♬ original sound - HealthyScoot

 

Također su bogati vitaminom B i vitaminom C, koji se ne pohranjuju u našem tijelu i potrebno ih je svakodnevno nadoknađivati. Osim toga, imaju najviše proteina i najmanji udio šećera od bilo kojeg voća.

2. Tamna čokolada

Vjerojatno nisi očekivao čokoladu na popisu. Ipak, tamna čokolada je puna flavonola, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Studije pokazuju da kakao može povećati cerebralni protok krvi i cerebralnu oksigenaciju krvi, plus može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i oksidativnog stresa u mozgu i srcu. Tako da umjesto mliječne ili bijele čokolade radije izaberi tamnu da zadovoljiš svoju želju za slatkim.

3. Maslinovo ulje

Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje spada među najbolje preporučene namirnice za mozak zbog moćnih antioksidansa koje pruža poznatih kao polifenoli, kao i zdravih mononezasićenih masti. Ipak, koliko god maslinovo ulje bilo izvrsno, zapamti da ono nije dobra opcija za kuhanje jer se hidrogenizira i počinje raspadati na visokim temperaturama. Najbolje je koristiti ga hladnog ili na sobnoj temperaturi.

4. Orasi i orašasto voće

Samo žvakanje nekoliko oraha dnevno može poboljšati tvoje kognitivno zdravlje. Njihova visoka razina antioksidansa, vitamina i minerala također poboljšava mentalnu budnost. Vitamin E koji se nalazi u ovim orašastim plodovima također može pomoći u zaštiti moždanih stanica i obrani od Alzheimerove bolesti.

5. Zeleno lisnato povrće

Uzimanje redovitih porcija lisnatog zelenog povrća za mozak, poput kelja, blitve i zelene salate, može pomoći u sprječavanju demencije prema novom istraživanju.

U studiji, koja je procjenjivala prehrambene navike i mentalne sposobnosti više od 950 starijih odraslih osoba u prosjeku pet godina, one odrasle osobe koje su jele porciju zelenog lisnatog povrća jednom ili dva puta dnevno doživjele su sporije mentalno propadanje od onih koje nisu jele povrće, čak i kad su uračunati čimbenici poput dobi, obrazovanja i obiteljske povijesti demencije.

Kada je u pitanju snaga mozga, zeleno povrće bi trebalo biti dio tvog svakog obroka. Prepuno je vitamina A i K, samo jedna šalica kelja sadrži više od 684 posto preporučene dnevne doze, koji pomažu u borbi protiv upala i održavaju kosti jakima.

 

Još vijesti