L.B. u Nakon predavanja

Hot dog i pizza vam skraćuju život, ali postoji i fast food koji ga produljuje

Svi znamo da fast food nije najzdraviji za nas. No, nije sva brza hrana za odbaciti...

8. lipnja 2022 15:28
Svi znamo da fast food nije najzdravija opcija...

Svi znamo da fast food nije najzdravija opcija... Foto: Syda Productions via Shutterstock

Jedan hot dog mogao bi vas koštati 36 minuta zdravog života, dok bi vas oraščići mogli obdariti s dodatnih 26 minuta zdravoga života, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu.

Rezultati istraživanja, objavljenoga u časopisu Nature Food, donose rezultate procjene više od 5800 namirnica, ocjenjujući ih na temelju nutritivnog potencijala da izazove zdravstvene probleme i utjecaju na okoliš.

vezano Nela pojede i skoro 11 tisuća kalorija za izazov! Laganini Studentica s neobičnim hobijem: Pojede i do 10 tisuća kalorija, a ima samo 55 kilograma

Zaključak istraživanja je da bismo zamjenom samo 10% kalorija unesenih govedinom ili procesuiranim mesom, mješavinom voća, povrća, oraščića, grahorica i određene morske hrane smanjili osobni ugljični otisak što se prehrane tiče za trećinu te dobili 48 minuta zdravoga života dnevno, piše Michigan News.

"Općenito, prehrambene preporuke nisu dovoljno specifične kako bi motivirale ljude na promjenu ponašanja, a rijetko se dotiču utjecaja na okoliš", kaže Katerina Stylianou, poslijediplomska studentica Sveučilišta u Michiganu koja je na projektu sudjelovala u sklopu svog doktroskog studija.

vezano Ima li mjesta grickalicama na predavanju? Nakon predavanja Treba li studentima dozvoliti grickalice na predavanjima? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Korišteći indeks utjecaja na okoliš, ali i potencijal da izazovu zdravstvene poteškoće u slučaju obilnog konzumiranja, znanstvenici su namirnice podijelili u tri grupe: zelenu, žutu i crvenu.

Zelene namirnice predstavljaju hranu koju je dobro unositi što češće, a sadrži namirnice kako nutritivno korisne i bogate, tako i one koje imaju nizak utjecaj na zagađenje okoliša. To su uglavnom oraščići, sjemenke, voće, povrće s polja, grahorice, cjelovite žitarice i morski plodovi.

Crvena zona su namirnice koje ostavljaju posljedice na zdravlje, kako ljudi tako i okoliša i trebalo bi ih izbjegavati. Uglavnom je to procesuirano meso, ali i govedina, teletina, svinjetina, janjetina. Znanstvenici upozoravaju i da nutritivno vrijedne namirnice nisu uvijek i blagonaklone prema okolišu te obratno. Kao primjer navode Coca-Colu koja nije zdravo piće, ali je u zelenoj skupini namirnica što se utjecaja na okoliš tiče.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studentica spavala 15 sati dnevno – za umor krivila vegetarijansku prehranu

Na temelju istraživanja stručnjaci preporučuju da se iz prehrane, koliko je moguće, izbace namirnice popit procesuiranih mesnih proizvoda, govedine, kozica, svinjetine, janjetine i povrća koje se uzgaja u plastenicima ili staklenicima.

Hrana koja će vam produljiti zdravi život su ranije nabrojano voće i povrće (uzgojeno na polju), grahorice, oraščići, ali i sendvič s maslacem od kikirikija i marmeladom koji vašem životu dodaje čak 30 minuta, zatim pečeni losos (13,5 minuta), banane (13,5 minuta), rajčica (3,8 minuta), avokado (2,8 minuta), ali i pomfrit, ali samo za 1,5 minutu.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja U ovoj domaćoj menzi fritezama rekli baj-baj: Pripremaju hranu s malo ili gotovo ništa masnoća

Ukoliko, dakle, i nakon ovih smjernica ipak želite nešto "brzo i masno", najpogodnija brza hrana, s najmanje štete za zdravlje i okoliš, bit će prženi krumpirići.

"Koliko je važna promjena prehrane kako bismo poboljšali zdravlje ljudi, ali i okoliša – jasno je", kaže Olivier Jolliet, jedan od autora studije i suradnik Škole za javno zdravstvo pri Sveučilištu u Michiganu.

izvor: news.umich.edu

Još vijesti