V.F. u Laganini

Pahuljice s mlijekom i kava za doručak? Evo koje namirnice ne bismo trebali jesti na prazan želudac

Doručak je najvažniji obrok.

17. kolovoza 2023 15:19
Što sve ne bismo trebali jesti na prazan želudac?

Što sve ne bismo trebali jesti na prazan želudac? Foto: Canva

Mnogi studenti imaju naviku preskočiti doručak. Ako i doručkuju, to uglavnom bude neko pecivo koje su kupili usput i pojeli ga prije predavanja. Da ne pričamo o onima koji za doručak popiju samo kavu. Moramo priznati da smo i mi jedni od tih specijalaca. Međutim, čak i kad doručkujemo, često ne razmišljamo je li ono što smo izabrali za doručak zaista zdravo.

Možda nikada nisi razmišljao o tome, ali postoje namirnice koje ne bismo smjeli konzumirati na prazan želudac, a mnoge od njih nas pomalo iznenađuju.

1. Kava

Iako je teško zamisliti jutro bez kave, ne bismo ju trebali piti na prazan želudac. Kava potiče lučenje klorovodične kiseline u probavnom sustavu, što može izazvati gastritis. To ne znači da ne smiješ popiti kavu ujutro, samo nemoj da ona bude prva stvar za kojom posegneš kad se probudiš, piše Liebherr.

2. Peciva

Učestala konzumacija peciva na prazan želudac može dovesti do zdravstvenih problema poput bolova u trbuhu i plinova u želucu. Razlog tome je kvasac koji je uključen u sastav ovih proizvoda.

3. Slatkiši i čokolada

Slatkiše i čokoladu nikako ne bismo smjeli jesti za doručak. Naša gušterača nije u stanju replicirati količinu inzulina koja je potrebna za tu količinu šećera na prazan želudac. To bi moglo uništiti acidobaznu ravnotežu tijela. Slatkiše umjesto toga možemo jesti tijekom dana kada osjetimo da nam treba energije.

4. Mliječni proizvodi

Bilo da za doručak voliš pojesti pahuljice s mlijekom ili burek s, naravno, jogurtom, to ipak nije najbolje ideja. Iako mliječni proizvodi nisu najopasnija hrana za prazan želudac. Međutim, mliječni proizvodi nisu izrazito korisni za naše tijelo kada ih konzumiramo na prazan želudac jer želučani sokovi uništavaju korisne bakterije sadržane u njima.

5. Banane

Banane su korisno voće sve dok ih ne jedemo za doručak. To je zato što su one bogate magnezijem pa je probavljanje ovog voća na prazan želudac puno brže nego inače. Zbog toga se povećava pritisak na kardiovaskularni sustav.

Izvor: Liebherr.com

Još vijesti