V.F. u Vijesti

Zanimljivi rezultati istraživanja: Žene imaju više koristi od tjelovježbe od muškaraca

Žene su imale manji rizik od smrti od muškaraca.

27. veljače 2024 15:46
Trening

Trening Foto: Canva

Prema nedavnoj studiji, žene mogu imati veće zdravstvene koristi od redovitog vježbanja nego muškarci. Žene koje su se 2,5 sata bavile umjerenom tjelesnom aktivnosti ili 75 minuta intenzivnim vježbanjem tjedno imale su 24% manju vjerojatnost od rizika smrti u usporedbi sa ženama koje nisu redovito vježbale u istom vremenskom razdoblju, prema radu objavljenom u Journalu s Američkog koledža kardiologije.

Nasuprot tome, muškarci koji su vježbali istu količinu vremena svaki tjedan imali su samo 15% manje šanse od smrtnosti od onih koji to nisu činili.

Studija je analizirala podatke više od 400.000 odraslih osoba u SAD-u u razdoblju od 1997. do 2017. godine. Istraživači su također otkrili da su žene mogle vidjeti veće zdravstvene prednosti s manje tjelovježbe od svojih muških kolega, piše CNBC.

Razlike u anatomiji?

Muškarci koji su se svaki tjedan oko pet sati bavili umjerenom do snažnom tjelovježbom smanjili su svoje šanse za smrt za 18% u usporedbi s muškarcima koji to nisu činili. Žene su mogle vidjeti isto smanjenje rizika od smrti sa samo oko 2,5 sata iste razine vježbanja.

„Mislim da ova studija pokazuje da postoji nešto u tome, a ona pomaže otvoriti vrata za vrlo specifična istraživanja kako bi se razumjelo zašto postoji razlika“, kaže dr. Beteal Ashinne, neinvazivni kardiolog sa Sveučilišta s Miami Miller School of Medicine pri UHealthu, koji nije bio uključen u studiju.

Razlog zašto žene mogu imati veće koristi od redovite tjelovježbe od muškaraca nije jasan, iako je moguće da se svodi na razlike u anatomiji, rekli su istraživači studije.

„Primijetili su da muškarci u prosjeku imaju razmjerno veća srca, šire plućne dišne putove, veći difuzijski kapacitet pluća i veća mišićna vlakna od žena“, piše u publikaciji.

Vježbanje je korisno za optimalno zdravlje

Ali postoje neka ograničenja studije koja bi ljudi trebali imati na umu.

Studija je bila promatračka, tako da istraživači ne mogu bez sumnje potvrditi da je niži rizik od smrtnosti rezultat tjelovježbe. Također ne uzima u obzir životne navike poput odabira prehrane ili pušenja i alkohola, kaže dr. Nadish Garg, kardiolog u Memorial Hermann u Houstonu koji nije bio uključen u studiju.

„Mislim da je velika poruka da tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, točka“, rekao je Garg.

Garg i Ashinne naglašavaju da bi najveći zaključak iz ovih otkrića trebao biti koliko je važno uklopiti tjelovježbu u svoju tjednu rutinu za optimalno zdravlje.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga predlaže da Amerikanci imaju najmanje 2,5 do 5 sati tjedno umjerene tjelesne aktivnosti, 1 sat i 15 minuta do 2 sata i 30 minuta svaki tjedan snažne tjelesne aktivnosti ili jednaku količinu obojega, prema svojim smjernicama za tjelesnu aktivnost za 2018. godinu.

Još vijesti