V.F. u Laganini

Kako vježbati u skučenom prostoru? Uz ove savjete možeš odraditi trening u studentskoj sobi

Nema izgovora!

31. listopada 2023 16:43
Moguće je odraditi trening i u studentskoj sobi

Moguće je odraditi trening i u studentskoj sobi Foto: Canva

Zbog puno obaveza na faksu, a vjerojatno i poslu, čak i oni studenti koji imaju želju baviti se tjelovježbom ne pronalaze puno vremena za to. Za one studente koji žive u studentskom domu, problem ne predstavlja samo vrijeme za vježbanje, već i prostor. Studentske sobe su uglavnom male i uske pa se u njima teško kretati. Osim toga, vjerojatno živiš na katu pa ne želiš svojim treningom ometati susjede koji žive ispod tebe. Ipak uz nekoliko savjeta, moguće je odraditi trening i u studentskoj sobi.

1. Fokusiraj se na low impact vježbe

Ako ne želiš da svi stanari okolo i oni na katu ispod čuju lupanje dok skačeš po sobi, preporučujemo ti da se fokusiraš na low impact vježbe koje ne uključuju skakanje. Modificiraj kardio vježbe pa umjesto trčanja u mjestu, možeš samo stupati. Osim što su ovake vježbe dobre za one koji su početnici ili one koji imaju problema sa zglobovima, možeš biti siguran da neće cijeli paviljon čuti da imaš trening u sobi.

2. Izaberi vježbe koje se rade u mjestu

Kako ti je nedostatak prostora problem broj jedan, izaberi one vježbe koje se rade u mjestu kao što su sklekovi, čučnjevi i razne vježbe za trbušne mišiće. Tako nećeš rukama i nogama udarati u ormare, krevete ili radne stolove u sobi. Ako nemaš utege ni bučice, a želiš raditi vježbe koje ih uključuju, možeš jednostavno napuniti boce vodom pa će ti one poslužiti umjesto profi opreme.

3. Sam složi svoj trening

Većina nas voli naći trening na YouTubeu koji ćemo odraditi. Ipak, teško je da ćeš pronaći onaj koji ti točno odgovara. Osim što ne želiš biti bučan, tu su i druge stvari koje ti smetaju, primjerice, uzak prostor. Radije pogledaj nekoliko treninga pa si sam sastavi popis vježbi koje ti odgovaraju i koje možeš izvesti u sobi. Možeš si sam štopati vrijeme dok izvodiš pojedinu vježbu, a možeš zamoliti i cimera da ti pomogne u tome.

4. Iskoristi dodatne prostore

Možda jednostavno ne želiš vježbati vani ili u teretani jer ne voliš publiku dok odrađuješ trening. Da ne pričamo o tome da su članarine u teretanama često preskupe za studentski budžet. Možeš biti siguran da te nitko ne bi promatrao čak ni kada bi odlučio odraditi trening vani. Ipak, ako ti je draže ostati kod kuće, možeš se probuditi ranije i otići vježbati na balkon dok još svi stanari u domu spavaju. Naravno, pod uvjetom da balkon ne gleda na prometnu cestu. Osim toga, svakoga dana se možeš nekoliko puta spustiti i popeti stepenicama od prizemlja do zadnjega kata. To ti može biti zamjena za trčanje vani ili na traci koju vjerojatno nemaš.

Još vijesti