M. P. u Laganini

Vaš cimer priča u snu? Inače nije poremećaj, ali u ovom slučaju može biti znak nečeg ozbiljnijeg

Češće je kod djece.

5. Siječnja 2024 15:48
Pričanje u snu može biti izazvano stresom

Pričanje u snu može biti izazvano stresom Foto: Canva

Vjerujemo da znate barem jednu osobu koja priča u snu i nadamo se da to nije vaš cimer ili cimerica, jer vam u tom slučaju noći možda nisu najmirnije.

Iako je ta pojava češća kod djece, može se dogoditi u bilo kojoj dobi. Studija iz 2010. godine sugerira da oko dvije trećine ljudi ima barem jednu epizodu pričanja u snu u odrasloj dobi. Razgovor u snu se ne smatra poremećajem spavanja jer je to normalna varijacija ljudskog ponašanja u snu.

No, iako to nije poremećaj, svakako može utjecati na san osobe s kojom dijelite krevet ili sobu. Govor u snu je zapravo pojava kada osoba vokalizira dok spava, a vokalizacije mogu biti pune riječi ili fraze. Pričanje u snu može biti izazvano stresom ili nedostatkom sna, a otprilike polovica razgovora u snu je nerazumljiva.

Obično se javlja u fazi sna koja se naziva ne-REM spavanje, a tijekom te faze mozak je relativno tih. No, ako se pričanje tijekom REM faze sna, to bi ipak mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg. Znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje razgovor u snu, ali se povezuje s plićim snom i nedostatkom sna. Stoga, dobar i zdrav san bi mogli smanjiti učestalost te pojave, piše livescience.com.

Još vijesti