V.F. u Laganini

Budiš se usred noći i ne možeš ponovno zaspati? Stručnjakinja objašnjava zašto se to događa i kako se uspavati

Strogo je zabranjeno provjeriti koliko je sati!

13. prosinca 2023 16:32
Nesanica može biti veliki problem

Nesanica može biti veliki problem Foto: Canva

Dovoljan broj sati kvalitetnog sna je iznimno važan da bi nam tijelo funkcioniralo normalno. Možda zbog toga ni ne možeš normalno funkcionirati. Nažalost, kvalitetan san ti je često tek luksuz koji si ponekad priuštiš. Čak i kad se jednom slučajno dogodi da možeš spavati više od pet sati, ne možeš zaspati.

Umjesto da se potpuno isključiš i mirno se probudiš ujutro svjež i odmoran, ti se prevrćeš po krevetu cijele noći i provjeravaš koliko je sati. Osim toga, po glavi ti se motaju obaveze koje moraš odraditi, a intenzitet stresa ti se sve više povećava. U tom slučaju možda imaš problema s nesanicom.

Nesanica pogađa čak 35 posto populacije barem nekoliko puta tjedno, a radi se o ozbiljnom problemu koji može povećati rizik od moždanog udara, pretilosti, depresije i mnoštva drugih stanja, piše Unilad.

Mobitel strogo zabranjen

Stručnjakinja za spavanje iz San Francisca i glavna izvršna direktorica LumosTecha, dr. Biquan Luo ima nekoliko savjeta i trikova koji ti mogu pomoći kada ležiš budan usred noći i dvoumiš se hoćeš li pogledati još jednu epizodu serije.

Za početak, ni slučajno nemoj posegnuti za svojim telefonom, laptopom ili daljinskim upravljačem TV-a. I pokušaj ne provjeravati koliko je sati.

„Provjeravanje vremena može povećati stres i otežati spavanje. Osim toga, ako vrijeme provjeravate na svom telefonu, sadržaj telefona može biti previše stimulativan, što vas dodatno sprječava da se opustite i zaspite“ objašnjava dr. Luo.

Pronađi tiho i udobno mjesto

Umjesto toga, pokušaj ostati u krevetu, možda isprobati neke vježbe disanja da se malo opustiš ili čak možeš slušati bijele šumove kako bi te uspavali.

Međutim, dr. Luo napominje da, ako ne možeš ponovno zaspati u roku od 10 do 15 minuta, tada bi se trebao ustati i pronaći „tiho i udobno“ mjesto u kući da radiš nešto poput „čitanja knjige“ ili nečeg drugog „umirujućeg“ da se još malo umoriš prije nego se možeš vratiti u krevet.

Ali zašto se uopće budiš usred noći?

Pa, dr. Luo objašnjava da našim snom upravljaju dva ključna čimbenika.

„Rano noću, pritisak spavanja, potreba našeg tijela za odmorom, pomaže nam da zaspimo. Kasnije tijekom noći, naš unutarnji sat, poznat kao cirkadijalni signal, igra ključnu ulogu u održavanju sna“, kaže dr. Luo.

Kako spriječiti nesanicu?

Ono što može poći po zlu je ako „pritisak spavanja nestane“ prije nego što sljedeći ciklus ima vremena „potpuno proraditi“. Dakle, ako se neprestano budiš usred noći, onda bi vjerojatno trebao obratiti pažnju na svoj unutarnji sat.

Nacionalni institut za srce, pluća i krv preporučuje pridržavanje redovite rutine odlaska na spavanje, spavanje na „hladnom, tihom mjestu“ i pridržavanje redovitog rasporeda obroka. Izbjegavanje kofeina prije odlaska u krevet također može pomoći kao i redovito vježbanje i izbjegavanje dnevnog drijemanja.

Još vijesti