V.F. u Laganini

Cijelu se noć vrtiš po krevetu? Uz ovu metodu ćeš zaspati za svega 60 sekundi

Ono kad moraš zaspati odmah.

28. prosinca 2023 11:48
Poboljšaj kvalitetu svog sna

Poboljšaj kvalitetu svog sna Foto: Canva

Studenti imaju, blago rečeno, neobičan raspored spavanja. Kada nas pritisnu rokovi, nema noći koju prospavamo normalno. Sad kad smo na praznicima, vjerojatno smo otišli u neku drugu krajnost pa spavamo ponekad i po 12 sati svake noći. Taj nepravilni raspored spavanja rezultira time da nas često počne mučiti nesanica. Nesanica je ponekad i rezultat stresa koji je sastavni dio studentskog života.

Znaš onaj osjećaj kad legneš u krevet i izračunaš si koliko ćeš sati odspavati ako zaspeš istoga trena? Ipak, u najvećem broju slučajeva ne zaspeš istoga trena. Štoviše, vrtiš se po krevetu i razmišljaš o tome kako vrijeme prolazi, a ti bi trebao spavati.

Možda će ti ova tehnika pomoći da lakše zaspiš. Naime, dr. Andrew Weil, liječnik školovan na Harvardu, veliki je zagovornik tehnike disanja 4-7-8 koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi, piše Daily Mail.

Ovom tehnikom postiže se da više kisika uđe u pluća a samim time i u cijelo tijelo, i tako ga opušta. Dr. Weil ovu tehniku preporučuje, ne samo pred spavanje, već i tijekom dana kada smo pod stresom.

Kako zaspati za samo 60 sekundi?

1. Izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje.
2. Zatvorite usta, udišite tiho zrak kroz nos i u mislima brojite do četiri.
3. Zadržite dah brojeći do sedam.
4. Ponovo izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi.
5. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

Još vijesti