V.F. u Laganini

Što je bilo prvo: kokoš ili jaje? Znanstvenici objasnili što bi mogao biti konačan odgovor na nerješivu zagonetku

Pitanje o kojem razmišljaju i znanstvenici.

29. veljače 2024 15:52
Što je bilo prvo: kokoš ili jaje?

Što je bilo prvo: kokoš ili jaje? Foto: Canva

Što je bilo prvo: kokoš ili jaje? To je zagonetka oko koje smo često razbijali glavu. Koliko god ta „fora“ bila stara, ipak nikada nismo saznali odgovor. Naravno, jaje mora biti starije jer se kokoš iz njega izlegla. Ali kako je onda to jaje nastalo? Bez kokoši to ne bi bilo moguće. I u tom trenutku nas zaboli glava.

Ova prastara zagonetka možda konačno ima odgovor, budući da su znanstvenici izrekli svoje mišljenje o tom pitanju. Pogledajmo onda činjenice.

Domaće kokoši kakve poznajemo počele su se pojavljivati prije otprilike 10.000 godina. Znači li to da je jaje postojalo malo prije toga?

Prema BBC Science Focusu, postoji konačan odgovor.

„Jaja su mnogo starija od kokoši. Dinosauri su polagali jaja, ribe koje su prve ispuzale iz mora polagale su jaja, a čudna artikulirana čudovišta koja su plivala u toplim plitkim morima kambrijskog razdoblja prije 500 milijuna godina također su polagala jaja“, navodi Luis Villazon.

Ali to ipak nije konačan odgovor...

Dalje kaže da, unatoč činjenici da to nisu bila kokošja jaja, ipak su bila jaja. To je pošten odgovor, budući da pitanje ne navodi od koje je životinje jaje moralo potjecati, piše LADbible.

„Dakle, jaje je definitivno bilo prvo“, zaključuje Villazon.

Međutim, to ne rješava ovu zagonetku u potpunosti.

„Osim ako pitanje ne ponovite ovako: što je bilo prvo, kokoš ili kokošje jaje? Tada to uvelike ovisi o tome kako definirate kokošje jaje“, nastavio je.

Kokoši su starije od kokošjih jaja?

Objašnjeno je da su kokoši „ista vrsta kao i crvene džungleske ptice jugoistočne Azije“, ali su kasnije „hibridizirane“ sa sivim džungleskim kokošima prije oko 10.000 godina, kada su pripitomljene.

„Ali nije važno; u nekom trenutku u evolucijskoj povijesti kada nije bilo kokoši, dvije ptice koje su bile skoro-ali-ne-sasvim kokoši su se parile i snijele jaje koje se izleglo u prvo pile“, objasnio je Villazon.

Još vijesti