V.F. u Laganini

Što učiniti kada nam mobitel padne u vodu? Nikako ga ne bismo smjeli stavljati u rižu

Riža može nanijeti više štete nego koristi.

22. veljače 2024 15:16
Sušenje mobitela rižom

Sušenje mobitela rižom Foto: Canva

Svi znamo barem jednu osobu kojoj je mobitel pao u WC školjku. Ako ne znaš niti jednu, onda je vjerojatno pao tebi. U slučaju da ti se to nije dogodilo, vjerojatno si prolio piće po mobitelu ili ti je pao u lokvu vode. Koja god situacija da se dogodi, svi uvijek učine isto. Prvom prilikom stave mobitel u rižu. Ipak, čini se kako to ne bi trebao učiniti. Zapravo, riža može nanijeti još više štete nego koristi.

Ako slučajno koristiš iPhone i bio si u sličnoj situaciji, tvoj prvi instinkt je vjerojatno bio da pametni telefon staviš u vrećicu riže. Koliko god se činilo učinkovitim, to zapravo više ugrožava iPhone.

Godinama su se korisnici okretali skromnoj vreći riže kada bi im iPhone pao u vodu. Metoda je prilično jednostavna. Staviš svoj telefon u vrećicu s rižom i pričekaš oko 48 sati. Riža bi trebala apsorbirati vodu unutar telefona prije nego što ošteti unutarnje komponente. Dokazi također sugeriraju da je djelovalo, u nekoliko slučajeva, piše Croma.

Riža može naštetiti telefonu

Međutim, Craig Beinecke, suosnivač TekDryja, tvrtke sa sjedištem u Coloradu, upozorava drugačije. TekDry je tvrtka koja, kao jednu od svojih usluga, nudi brzo i sigurno sušenje elektronike koju su klijenti ispustili u tekućinu. Prema Beineckeovim riječima, kako bi testirali metodu, potopili su telefon u tekućinu i ostavili ga na kuhinjskom pultu. Isto su učinili i s drugim telefonom, ali ga zatim stavili u vrećicu riže.

Otkriveno je da je riža sporije osušila telefon nego što se osušio drugi na radnoj plohi, pošto je izvukla samo oko 13 posto vode. Štoviše, u telefonu su pronašli i tragove masti i škroba koji su ušli zbog riže. To sugerira da bi ostavljanje iPhonea da se suši u vrećici riže zapravo još više ugrozilo uređaj.

Apple preporučuje da se za sušenje iPhonea nježno tapka rukom po njemu s priključkom za punjenje okrenutim prema dolje kako bi se uklonio višak tekućine. Nakon toga je potrebno ostaviti iPhone na suhom mjestu najmanje 24 sata kako bi se potpuno osušio. Apple kaže da je nakon otprilike 30 minuta, moguće pokušati spojiti svoj Lightning kabel ili USB Type-C kabel na telefon, kako bi provjerili puni li se i je li njegov priključak u ispravnom stanju. Ovo je, prema Appleu, najsigurnija metoda za sušenje telefona.

Kako ne sušiti telefon

Postoji i nekoliko stvari koje Apple preporučuje da korisnici ne rade dok pokušavaju osušiti telefon:

1. Ne stavljati uređaj u rižu, jer zrnca riže također mogu ući u telefon i oštetiti manje unutarnje komponente na telefonu.

2. Ne umetati druge strane predmete kao što su pamučni štapići ili tkanina i papirnati ručnici u otvore iPhonea.

3. Nikada ne koristiti vanjske izvore topline ili komprimirani zrak, poput onih iz sušila za kosu, za sušenje iPhonea, jer pregrijavanje također može uzrokovati oštećenje unutarnjih komponenti, a također uzrokovati daljnje širenje vode.

Najbolje je telefon odmah isključiti i odnijeti ga u servisni centar kako bi ga obučeni tehničar mogao pogledati i popraviti. Također, telefon se ne bi smjelo pokušavati puniti prije nego što se osuši, jer to može uzrokovati kratki spoj telefona i oštetiti matičnu ploču.

Još vijesti