V.F. u Vijesti

Model iPhonea prodan za 190 tisuća dolara: I ne, ne radi se o najnovijem modelu

Ima samo 4 GB...

20. srpnja 2023 12:11
Nevjerojatna cijena

Nevjerojatna cijena Foto: JESHOOTS-com via Pixabay/Pixabay

Sjećaš se svog prvog mobitela? Jesi li imao Nokiu ili LG? Na preklop ili klizni? Platio si ga možda 300 kuna. Točnije, tvoji roditelji su ga platili. Sada je nemoguće kupiti mobitel za 300 kuna. Neki su toliko skupi da nam se zavrti u glavi kad im vidimo cijenu. Staru Nokiu s tipkama sada više ne možeš koristiti, osim kao sredstvo samoobrane.

Međutim, cijena ovog mobitela je premašila sva očekivanja. Naime, iPhone je nedavno prodan na aukciji za nevjerojatnih 190.372,80 dolara. I ne, ne radi se o najnovijem modelu. Riječ je o prvom izdanju iPhonea iz 2007. godine od 4 GB, piše BBC.

U to ih vrijeme nije bilo puno pa su kolekcionari iPhonea ovaj model smatrali „Svetim gralom“. Ovaj je iPhone privukao ukupno 28 ponuda i prodan je po gotovo 400 puta većoj cijeni od izvorne.

LCG Auctions opisao ga je kao „popularan high-end“ i „vrući kolekcionarski predmet“, dodajući da su druga dva tvornički zapečaćena, prva izdanja iPhonea prodana po rekordnim vrijednostima u prošloj godini.

Srušio je sve rekorde

Web stranica opisuje model kao „iznimno rijedak, tvornički zapečaćen, prvi 4GB model u izvanrednom stanju. Gotovo besprijekoran duž površine i rubova, tvornički pečat je čist s točnim detaljima šavova i nepropusnošću“.

Prvobitno prodan po cijeni od 599 dolara, očekivala se cijena od 50.000 do 100.000 dolara - no uspio je srušiti sve prethodne rekorde.

Prvi put objavljen 2007. godine od strane tadašnjeg izvršnog direktora Applea Stevea Jobsa. Međutim, tehnološki div je donio odluku o ukidanju modela od 4 GB samo dva mjeseca nakon lansiranja, zbog zaostajanja u prodaji.

Većina ljudi odlučila je kupiti model od 8 GB, koji je lansiran u isto vrijeme, a korisnicima je dao dvostruko više prostora za pohranu, za samo 100 dolara više. Svakih nekoliko mjeseci, neke rijetke Appleove uspomene ili relikvije iz života i karijere Stevea Jobsa prodaju se na aukciji. Među njima su pjesma koju je napisao u srednjoškolskom godišnjaku svog kolege, njegove fotografije na koledžu i posjetnica iz 1978. godine.

Izvor: BBC.com

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →

Još vijesti