V.F. u Laganini

Više štete nego koristi: Ova tri dodatka ne bismo trebali stavljati u kavu

Loši su za zdravlje.

26. veljače 2024 16:49
Šalica kave

Šalica kave Foto: Canva

Teško možemo zamisliti jutro bez kave, a mi studenti je pijemo i više nego dovoljno. Naravno, ne treba pretjerivati. Nemoj zaboraviti da s kofeinom treba biti umjeren. Ipak, neki dodaci mogu „upropastiti“ tvoju šalicu kave čak i kada ne pretjeruješ i učiniti ju lošom za tvoje zdravlje.

Sirupi

Dodavanje sirupa poput onih od vanilije, lješnjaka, karamele, mente ili bundeve lukav je način na koji čisti šećer od šećerne trske i umjetna prehrambena bojila dospiju u kavu. Za poboljšanje okusa bez dodatnog unosa šećera, pokušaj dodati nekoliko kapi vanilije, metvice ili raznih ekstrakata orašastih plodova kako bi dobio isti slatki okus, piše Doylestown Health.

Umjetni zaslađivači

Zaslađivači s nula kalorija mogu zvučati privlačno onima koji paze na svoju težinu. Ali sve više i više studija povezuje laboratorijski proizvedene zamjene za šećer s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su poremećeni metabolizam glukoze, dijabetes, zatajenje srca i drugo. Pokušaj koristiti potpuno prirodan zaslađivač bez kalorija poput čistog tekućeg ekstrakta stevije.

Šećer

Unatoč broju kalorija, čisti šećer koji se koristi u umjerenim količinama može biti bolji od umjetnih sladila. Ali ako piješ nekoliko šalica kave dnevno, te prazne kalorije brzo će se nakupiti. Dodavanje samo dvije žličice šećera u svaku od tri dnevne šalice iznosi ukupno 48 grama šećera. Ako nisi spreman prijeći na tamnu stranu ispijanja crne kave, možeš staviti malo cimeta za slađi okus. Možda neće imati okus slatke kave kakvu želiš, ali će smanjiti razinu šećera u krvi i zadržati želju za slatkim pod kontrolom.

Još vijesti