MojFaks u Vodič za brucoše

Imaš ga ti, tvoj cimer i ja – svi kršimo domski red: „Kontroverzni“ kućanski aparat koji olakšava studentski život

Unatoč pravilima domskog stanovanja koja ga brane u sobama, velika većina studenata u slučaju ovog malog kućanskog aparata oglušit će se na zabranu.

22. studenog 2023 15:02
Predmet će svakome olakšati život

Predmet će svakome olakšati život Foto: Moj faks/Canva

Predavanja od ranog jutra, učenje za kolokvije i ispite, pisanje seminara i pripremanje prezentacija... Prosječni dan jednog studenta je pun obaveza.

Štoviše, teško bi ga bilo preživjeti bez kofeina. Ponekad je šalica tople kave ono što nam treba da se ne srušimo od umora i ostanemo tako ležati do kraja semestra.

Kontroverzno kuhalo bez kojeg se ne može

Baš zato je kuhalo za vodu jedna od onih stvari koje će se naći u gotovo svakoj studentskoj sobi u domu. Vjerojatno ga imaš i ti, tvoj cimer, a imam ga i ja. Iako bez njega teško možemo zamisliti studentski život, držanjem električnog kuhala zapravo kršimo domski red objavljen na stranici Studentskog centra u Zagrebu.

Ništa bez toplog čaja ili kave prilikom učenja... Ništa bez toplog čaja ili kave prilikom učenja... Foto: V.F., MojFaks

Nije poznato je li ikada ikome kontrola zaista zaplijenila to kontroverzno kuhalo za vodu, ali studenti ih često miču s polica i stolova i trpaju u ormare kad se kontrola najavi. Pogotovo su u strahu brucoši, dok se stariji studenti ne zamaraju skrivanjem nedopuštenih stvari.

„Ma kako skrivanje, kuhalo mi uvijek stoji na stolu", kaže Ines, studentica završne godine prehrambene tehnologije. "Što će ti napraviti ako ga nađu? Svi znaju da studenti drže kuhala u sobi", dodaje.

S njom se slaže i studentica Petra koja se dosad držala reda, ali je uvidjela da vodi u džezvici treba previše vremena da zavrije.

„Od ove godine imam kuhalo za vodu, zahvaljujući svojoj cimerici. Prošle godine nisam imala jer sam bila prvi puta u domu pa sam se još uvijek strogo držala 'domskih' pravila, ali ove godine ih malo kršimo jer kome se više da čekat da voda zakipi u dževi?!", govori za MojFaks.

Što se straha od kontrole tiče, govori da ne brinu previše i da kuhalo ne planiraju skrivati od "organa" za kontrolu.

Malen, a bitan kuhinjski aparat dio je studentske svakodnevice. Malen, a bitan kuhinjski aparat dio je studentske svakodnevice. Foto: V.F., MojFaks

23 točke zabrane... Znate li ih sve?

Zapravo, prema domskome redu, zabranjeno je držanje i upotreba svih trošila električne energije i druge slične opreme kao što su grijalice, plinska kuhala pa i spomenuta električna kuhala. Kad smo već kod toga, u domskom redu u članku 22. su navedene 23 točke zabrane. Ako nemate ideju kako se zabaviti za vikend, možda biste mogli igrati igru u kojoj trebate popiti svaki puta kad naiđete na točku koju ste prekršili.

Ako alkohol kupite od nekog studenta "švercera" sa Save, znajte da ste prekršili još jednu točku domskog reda koja kaže da je zabranjeno konzumiranje i prodaja alkohola u studentskom domu, a ako uz to imate i društvo, prekršili ste još jednu točku jer je održavanje zabava u sobi zabranjeno, kao i primanje posjeta nakon ponoći.

Zabranjeno je i oglašavanje usluga u studentskom domu što uključuje oglase kao što su: radim nokte, trajni lak, frizure, šminkanje i slično. Tu je i zabrana prodavanja i oglašavanja proizvoda. Nije točno navedeno kojih, ali to svakako uključuje vino, mandarine, palačinke i domaće čvarke.

Jeste li ikada bezbrižno ostavili svježe oprano rublje da se suši na hodniku, a onda shvatili da vam odjeća smrdi po dimu jer je netko u kuhinji pušio cigarete? Pa ako ste mislili da ste žrtva u toj priči, zapravo ste krivac jer je sušenje rublja na hodniku također zabranjeno.

I za kraj, zabranjena je i prodaja i kupovina prava na smještaj u studentskome domu, ali o tome nećemo, barem ne ovaj put.

Još vijesti