V.F. u Laganini

Bolje spriječiti nego liječiti: Ovi topli napitci će ti ojačati imunitet i obraniti te od svake prehlade

Nemoj biti prehlađen ove zime.

5. Siječnja 2024 13:32
Topla čokolada može ojačati imunitet

Topla čokolada može ojačati imunitet Foto: Canva

Uskoro nas očekuje hladnije vrijeme. Iako se mnogi od nas vesele pravoj zimi, to znači da će sezona prehlade potrajati još neko vrijeme. Kaže se da je bolje spriječiti nego liječiti, a mi donosimo nekoliko toplih napitaka koji će ti poboljšati imunitet i obraniti te od prehlade.

1. Zlatno mlijeko

Ovaj topli i umirujući napitak napravljen je od kurkume, đumbira i kokosovog mlijeka. Kurkuma je bogata antioksidansima i ima protuupalna svojstva, što može ojačati imunološki sustav i smanjiti upale u tijelu, piše NDTV. Za pripremu u loncu zagrij kokosovo mlijeko, kurkumu, đumbir, cimet i zaslađivač po izboru. Procijedi i uživaj.

2. Vruća voda s limunom i medom

Ova klasična kombinacija dobro je poznata po svojim dobrobitima za jačanje imuniteta. Limun je bogat vitaminom C i antioksidansima, dok med ima antibakterijska svojstva. Iscijedi sok od pola limuna u šalicu, dodaj vruću vodu i zasladi medom.

3. Zeleni čaj od nara

Zeleni čaj sadrži korisne antioksidanse i često se povezuje s poboljšanom imunološkom funkcijom. Sok od nara dodaje dodatne antioksidanse i izvrstan okus. Jednostavno skuhaj šalicu zelenog čaja, pusti da se malo ohladi i umiješaj sok od nara.

4. Čaj od đumbira i limuna

I đumbir i limun imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. Jednostavno naribaj svježi đumbir i iscijedi sok od limuna u šalicu vruće vode. Pusti da odstoji nekoliko minuta prije nego što ga popiješ.

5. Topla čokolada koja jača imunitet

Tamna čokolada je bogata antioksidansima, a dodavanje sastojaka za jačanje imuniteta poput cimeta i kajenskog papra može dodatno poboljšati njezine prednosti. U loncu zagrij mlijeko po izboru, kakao prah, cimet i prstohvat kajenskog papra. Po želji zasladi prirodnim zaslađivačem.

6. Čaj od kamilice i lavande

Kamilica i lavanda poznate su po svojim umirujućim svojstvima, pomažu u smanjenju stresa i potiču dobar san. Potopi kamilicu i suhe cvjetove lavande u vruću vodu nekoliko minuta, procijedi i popij prije spavanja.

7. Kava s cimetom

Dodavanjem cimeta u svoju jutarnju kavu unijet ćeš dodatne antioksidanse koji će ti poboljšati imunitet. Ovaj moćni napitak pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upale te poboljšava zdravlje zimi.

Osim konzumiranja ovih napitaka, uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i kvalitetan san također su ključni za zdrav imunološki sustav.

Još vijesti