V.F. u Laganini

Hvata te prehlada? Uz ovo voće ćeš se nakrcati vitaminima i ojačati imunitet

Ojačaj imunitet na prirodan način.

19. Siječnja 2024 13:46
Voće može biti moćan saveznik protiv prehlade

Voće može biti moćan saveznik protiv prehlade Foto: Canva

Zima je uvijek kritično godišnje doba kada su u pitanju prehlada i gripa. Ipak, protiv bolesti se možemo obraniti i na brojne prirodne načine. Ako ojačamo svoj imunitet, imat ćemo najveće šanse da ovu zimu preživimo bez ijedne prehlade. U tome nam voće može biti jedan od glavnih saveznika. Voće je i inače prepuno vitamina i ono uvijek može biti hranjiv međuobrok. Ovih sedam vrsta voća jača imunitet i pomaže nam u borbi protiv prehlade.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda i malina prepuno je antioksidansa, vitamina i vlakana koja pomažu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Polifenoli u bobičastom voću poznati su po antivirusnim, antimikrobnim, protuupalnim i imunomodulatornim svojstvima, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Nedavna istraživanja su pokazala da također mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti povezane sa starenjem i poboljšati motoričke i kognitivne funkcije, piše Hola.

2. Agrumi

Voće poput naranči, grejpa i klementina bogato je vitaminom C, koji jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Također pružaju dobru dozu antioksidansa koji su važni za cjelokupno zdravlje.

3. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i mogu pomoći u probavi i reguliranju razine šećera u krvi. Također sadrže antioksidanse i vitamin C koji pridonose jačanju imunološkog sustava. Kora jabuke sadrži kvercetin, vrstu biljnog pigmenta flavonoida koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale.

4. Šipak

Ovo je voće bogato vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, E i K, što ga čini odličnim za imunološki sustav, a može pomoći u zaštiti tijela od oksidacijskog stresa. Osim toga, može koristiti ljudima s upalnim stanjima i dijabetesom, potaknuti probavu i pamćenje te pomoći u prevenciji raka.

5. Grožđe

Grožđe sadrži antioksidanse poput resveratrola, koji mogu pomoći našem imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija. Također su dobar izvor vitamina C i K i mogu imati protuupalne učinke i zaštitne učinke na srce.

6. Kivi

Kivi je odličan izvor vitamina C, K i E, željeza, karotenoida, antioksidansa i dijetalnih vlakana. Može poduprijeti imunološku funkciju, pomoći u zdravlju crijeva i pridonijeti zdravoj koži.

7. Banane

Banane su dobar izvor kalija i mogu pomoći u održavanju pravilnog rada srca i krvnog tlaka. Također su bogate vitaminom B6 koji je potreban za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i pomaže u regulaciji energije u mozgu.

Još vijesti