V.F. u Laganini

Već odustaješ od velikih novogodišnjih odluka? Ovih 15 sitnica će ti uljepšati 2024. godinu

Sitnice ponekad mogu činiti veliku razliku.

12. Siječnja 2024 15:57
Sitnice ti mogu poboljšati život

Sitnice ti mogu poboljšati život Foto: Canva

Već smo zagazili u siječanj, a mnogi su počeli odustajati od svojih novogodišnjih odluka. Novogodišnje odluke često znaju biti velike i ekstremne pa ih se teško pridržavati. Ponekad svoj život moramo mijenjati postupno i donijeti velike odluke kada osjećamo da je pravo vrijeme za to, a ne početkom godine, prvog u mjesecu ili u ponedjeljak. Ipak, postoje neke sitne odluke koje možemo u svoj život implementirati već sutra. One nam neće značajno promijeniti svakodnevni život, ali su to sitnice koje će nas obradovati i barem nas malčice rasteretiti.

The Guardian je pitao svoje čitatelje i razne stručnjake koje sitnice čine kako bi poboljšali svaki dan u 2024. godini. Izaberi barem jedan od ovih savjeta i poboljšaj svoju dnevnu rutinu.

1. Nepostavljanje jutarnjeg alarma

„Tijekom pandemije shvatio sam da ga ne moram postavljati. Sada to činim vrlo rijetko. To znači da ne počinjem dan s užasnim stresom zbog zvuka alarma. Budim se prirodno, kad sam se dovoljno naspavao“, kaže dr. Neil Stanley, stručnjak za spavanje.

2. Držanje mobitela što dalje od kreveta noću

„Kupio sam budilicu da me budi umjesto mobitela. Pomoglo mi je da izbjegnem listanje vijesti ili društvenih medija kasno navečer. Bolje spavam, manje sam pod stresom i puno sam smireniji“, podijelio je svoje iskustvo kondicijski trener Joe Wicks.

3. „Pravilo jedne minute“

„Ako postoji zadatak koji mogu obaviti za manje od jedne minute, objesiti kaput ili odgovoriti na e-mail, radim to bez odlaganja. Zapanjujuće je što možete postići, minutu po minutu“, savjetuje Gretchen Rubin, autorica, voditeljica podcasta i govornica.

4. Jutarnje tuširanje hladnom vodom u trajanju od dvije minute

„Često se probudim depresivno i bez energije, ali dvije minute pod hladnom vodom čine me sposobnom suočiti se s danom“, priznaje Kaitlin Kalk, tehničarka za mentalno zdravlje.

5. Svakodnevna šetnja na otvorenom

„Smatram da je iznimno korisna za moje psihičko i fizičko zdravlje, što je imalo domino efekt na cijeli moj život. To znači da, oprostite na dosjetki, svaki dan počinjem na desnoj nozi“, ističe dr. Alex George, ambasador mentalnog zdravlja i TV i podcast voditelj.

6. Ručak kao glavni obrok u danu

„Shvatila sam da nemam energije ni interesa za pripremu velikog obroka nekoliko sati prije spavanja, pa sam svoj kuharski entuzijazam prebacila na kasni ručak. Moje kulinarske vještine su se poboljšale i pripremanje obroka više ne smatram zadatkom“, kaže Della R. Chavez, umirovljena državna službenica.

7. Vježbanje vani

„U parku održavam razne sate fitnesa na otvorenom. Vježbanje i boravak na otvorenom, bez obzira na vrijeme, postavlja me na pravi put za moj dan“, rekla je Laura Scale, državna službenica.

8. Izlaganje sunčevoj svjetlosti

„Čak i ako traje samo pet minuta, to čini veliku razliku u mojem općem raspoloženju. Ova bivša noćna ptica sada se prirodno budi u zoru i odlazi na spavanje ubrzo nakon što sunce zađe. To je nevjerojatno“, ističe umirovljenica Sara Miller.

9. Vježbanje joge u pidžami

„Godinama sam pokušavala steći naviku jutarnje joge, ali odbijala me pomisao da obučem svoju opremu za teretanu. Sada idem ravno iz kreveta na prostirku i funkcionira savršeno“, savjetuje Lisa Lovatt-Smith, spisateljica i aktivistica.

10. Plakanje od radosti ili tuge

„Kad je moja unuka umrla 2021., osjećao sam se kao da moram biti jak, ali tijelo mi se slomilo i bio sam bolestan. Na kraju sam si dopustio da plačem. Sada to činim redovito, čini me jačim i sposobnijim se nositi sa stresom života“, priznaje instruktor fitnesa Derrick Evans.

11. Čitanje deklaracija na hrani

„Sve je bilo puno emulgatora, aroma, bojila, humektanata, stabilizatora, konzervansa, modificiranog škroba i sladila. Shvatio sam da ako ne znam što je to, ne bih ga trebao jesti. Izgubio sam 30 kg i osjećam se sretnije“, savjeruje dr. Xand van Tulleken, liječnik i TV voditelj.

12. Slušanje iste pjesme svako jutro

„Ovo za mene ima negativne i pozitivne asocijacije. Prisjećam se bolnog i ugodnog. Podsjeća me da život sadrži oboje i da sam ja dobro“, kaže psihoterapeutkinja Susie Masterson.

13. Vođenje popisa pročitanih knjiga

„Društveni mediji rijetko potiču produktivnost, ali početkom prošle godine prijateljev post o pregledu čitanja za 2021. potaknuo me na natjecateljsku akciju. Pročitala sam 51 knjigu. Godine 2023. pročitala sam ih 56“, priča autorica Felicity Cloake.

14. Slušanje intuicije

„Jednostavno činjenje onoga što možete, kada možete, potiče vašu vlastitu sreću i čuva gorivo koje imate u spremniku kako biste bili od koristi drugima“, savjetuje Adriene Mishler, instruktorica joge.

15. Drijemanje

„Umjesto da se mučim zbog nedostatka energije, dajem si točno ono što mi treba. Sredinom poslijepodneva brzo zaspim, pa čak i sanjam. Nakon 20 do 40 minuta, probudim se osvježen za ostatak dana“, ističe Patti T, holistički savjetnik.

 

Još vijesti