V.F. u Vodič za brucoše

Savjeti za brucoše, ali i starije studente: Kako steći zdrave navike učenja i izbjeći krv, suze, znoj i patnju

Važno je steći zdrave navike odmah na prvoj godini faksa.

13. listopada 2023 15:00
Izaberi učenje, a ne mučenje

Izaberi učenje, a ne mučenje Foto: Canva

Iako je učenje neizostavno kada je u pitanju studiranje, svi studenti će se složiti da je to vjerojatno i ono najgore kod studiranja. Nitko to ne voli. vjerojatno na cijelome svijetu ne postoji niti jedna osoba koja to voli. I oni koji kažu da vole učiti, vjerojatno ne govore istinu.

Ipak, nemoguće je izbjeći učenje. Ruku na srce, ne bismo ga ni smjeli izbjegavati jer je ono od esencijalne važnosti. Lijepo je i izrazito korisno znati stvari, ali ih je teško naučiti. Zato, dragi brucoši, poslušajte savjet od starije studentice. Sada, dok ste tek na početku studija, trebate steći dobre i zdrave navike kako biste što lakše učili.

Mnogi od nas starijih studenata su stekli loše navike odmah na početku studija pa nam je sad na završnim godinama već normalno početi se pripremati za ispit kad je već prekasno. Ti budi bolji! Donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti pomoći da si odmah na početku studija stvoriš zdrave navike učenja kojih ćeš se pridržavati skroz do kraja faksa.

1. Kreni na vrijeme

Svjesni smo toga se ovaj savjet čini toliko očitim da ga je nepotrebno uopće i spominjati. Ipak, počinju li studenti učiti na vrijeme' Naravno da ne! Koliko god savjet bio očit, svejedno ga se ne pridržavamo.

Što zapravo znači krenuti na vrijeme? To znači da si unaprijed trebaš pripremiti sve materijale za učenje. Prvi dan učenja je uglavnom samo zagrijavanje. Prvoga dana nećeš uspjeti proći onoliko gradiva koliko si planirao. Zato prvi dan samo pripremi materijale i površno se upoznaj s gradivom, a idući dan kreni brzo i žestoko učiti. Naravno, ako krećeš u zadnji čas, kao i mnogi od nas, nećeš se moći lagano uhodavati i zagrijavati se bez stresa. Budi pametniji.

2. Zdrave grickalice

I mi sami se uvijek nakrcamo tonom nezdravih slatkiša i grickalica kada moramo učiti. Naravno, kava i energetska pića su nam uvijek pri ruci. I ti vjerojatno imaš potrebu za slatkim dok učiš ili želiš grickati neke grickalice dok prolaziš kroz skriptu. Međutim, ništa od toga neće opskrbiti tvoje tijelo nutrijentima koji će ti dati dovoljno energije da učiš, pamtiš i zaključuješ. Vjerojatno misliš da su to gluposti, ali puno ćeš se bolje osjećati ako jedeš zdravu i kuhanu hranu, a dok učiš grickaš voće ili orašaste plodove.

Što se tiče kofeina, energetski napici i kava će ti dati puno energije koja će kratko trajati. Kad konačno potrošiš tu energiju, samo ćeš se ugasiti. Zato umjesto toga radije popij čaj u koji možeš dodati malo meda i limuna. Čaj također sadrži kofein koji će te malo razbuditi, a puno je zdravija opcija.

3. Naspavaj se

Nastavno na prošli savjet. Ako se dobro naspavaš, trebat će ti minimalna količina kofeina. Učenje se često poistovjećuje s besanim noćima. Iako je često i kod nas takva praksa, to ne znači da je noć idealno vrijeme za učenje. Mnogi će za sebe govoriti da su noćne ptice i da preko noći jednostavno bolje funkcioniraju, ali oni vjerojatno ni sebi ne žele priznati da su prisiljeni učiti noću jer nisu na vrijeme počeli.

Savjet je poprilično jednostavan: danju uči, noću spavaj. Obavezno trebaš odspavati između sedam i devet sati svake noći. Vjerojatno ćeš primijetiti da ti gradivo bolje „sjedne“ kada ga prespavaš. To je zato što tada uđe u dugoročno pamćenje. Ujutro nakon doručka možeš samo kratko ponoviti ono što si naučio prošlog dana pa krenuti s novim informacijama. Ako ti se tijekom učenja počne spavati, najbolje je odrijemati između 20 i 30 minuta. To će te osvježiti. Ako odlučiš spavati tijekom dana duže od toga, probudit ćeš se omamljen i pospan i nećeš moći učiti bistre glave.

4. Odmori se

Kada imaš veliku količinu informacija koju moraš zapamtiti u kratkom vremenu, odmaranje je luksuz i ono ne dolazi u obzir. Međutim, ako se s vremena na vrijeme ne odmoriš od učenja, informacije ti neće ostati u glavi, nego ćeš ih zaboraviti čim pokušaš naučiti neke nove. Zato se važno svako malo odmoriti i malo staviti mozak na pašu.

Ne preporučujemo ti da skrolaš po društvenim mrežama. Radije idi u kratku šetnju, popričaj malo s cimerom ili prijateljem, pogledaj epizodu serije… Ali jednu epizodu! Ne cijelu sezonu. Odmaraj se tako da stvarno imaš osjećaj kao da se odmaraš. Nemoj zapeti u bespuću društvenih mreža jer će ti vrijeme za odmor proći, a da ti nećeš biti uopće svjestan da si se odmarao.

Još vijesti