P.S. u Vodič za brucoše

Kako krenuti s učenjem kada ti se baš ništa ne da? Probaj s ovih 5 savjeta i makni prašinu sa skripte

Nekada je teško krenuti, ali kada jednom kreneš, sve ćeš naučiti!

28. prosinca 2022 15:50
Noćno učenje.

Noćno učenje. Foto: JulieK2 via Shutterstock

Vrijeme je praznika, a tko je vidio učiti tijekom odmora? Pogotovo kada je vani tmurnije i hladnije vrijeme. No, obaveze, kolokviji i predstojeći rokovi u siječnju neće se sami riješiti.

Svi mi smo na neki način lijeni, a najgore je kada se iz toplog kreveta moraš ustati i „pokrenuti“ kada je učenje u pitanju. Ne mora ni to biti tako teško, pogotovo uz ove savjete koji će ti u toj situaciji zasigurno pomoći.

Isključi mobitel ili ga ostavi u drugoj prostoriji

Mobitel je često najčešća distrakcija tijekom učenja. Zato bi bilo najbolje ili ga skroz isključiti ili ga ostaviti u drugoj prostoriji – tako nećeš ni razmišljati o tome da ti se nalazi u blizini i da moraš provjeriti je li ti stigla koja nova poruka.

Namjesti alarm koji će odbrojavati vrijeme do pauze

Ako već moraš imati mobitel uz sebe, onda namjesti alarm koji će odbrojavati vrijeme do svake tvoje pauze.

Prema pojedinim istraživanjima, najefikasnije je učenje koje traje 30 minuta, nakon čega slijedi 5 minuta pauze, pa ponovo 30 minuta učenja i tako u krug. Zato si tempiraj vrijeme učenja uz alarm koji će te podsjećati na pauze jer su one izrazito bitne.

Broji u sebi do 5 i onda kreni

Ova metoda često uspijeva, ne samo kada je učenje u pitanju. Što god trebaš napraviti, a da ti se ne da jer ležiš u krevetu, počni u sebi brojati brojeve do 5 i kada dođeš do njega, istog trena ustani i kreni raditi to što trebaš – pogotovo ako je u pitanju učenje za ispit.

Ispiši sve što trebaš naučiti

Takozvana „to do“ lista nekima predstavlja motivaciju tijekom učenja jer svako naučeno gradivo mogu prekrižiti s tog istog popisa.

Na taj način ćeš se osjećati bolje i produktivnije jer si napokon ustao/la iz kreveta i rješavaš obaveze koje imaš.

Odredi vlastitu nagradu nakon učenja

Nagrada je motivacija, u punom smislu te riječi. Ono što trebaš je odrediti si neku nagradu nakon učenja, poput čokoladice, „mini shoppinga“, odlaska na kavu s prijateljima ili slično.

Zato nagrade postoje i u bilo kojem drugom aspektu, da motiviraju sudionike koji se za nju natječu! Upravo zbog toga, s ovime će tvoja lijenost otići.
 

Još vijesti