P.S. u Vodič za brucoše

Najčešće studentske greške zbog kojih su rezultati loši: Izbjegnite ovih pet i položite ispite u roku

Potrebno je samo krenuti na vrijeme – tada imate „konce“ u svojim rukama!

2. veljače 2024 12:29
Studentica za laptopom

Studentica za laptopom Foto: Kateryna Onyshchuk via Shutterstock

Polovica ljetnog semestra već je prošla, a to znači samo jedno – krenu kolokviji, uskoro i ispiti te predaja svih eseja i seminarskih radova.

Ovo intenzivno razdoblje možda je najgore u cijelog akademskoj godini, s obzirom na to da se ona približava svojem kraju, ljeto je već na vratima, a studenti više nemaju snage ni želje za učenjem.

No, zato trebate stvari posložiti na svoje mjesto i krenuti na vrijeme, a ujedno i ne raditi ove tipične studentske pogreške. Upravo one vas dovode do neželjenih rezultata, a nitko ne želi učiti cijelo ljeto. Zato izbjegnite ove najčešće greške i vjerujemo da ćete položiti sve u roku!

Odgađaju učenje

Svima dobro poznata i učestala greška je odgađanje učenja. Vjerujemo da su rijetki oni kojima se da krenuti učiti na vrijeme, ali takvo učenje zaista ima učinka. Ne treba ti puno da nakon svakog predavanja, tog istog dana, ponoviš i pročitaš literaturu koju ste obrađivali, a puno će ti pomoći kod pripremanja gradiva za ispit.

Uče intenzivno noć prije ispita

Učenje noć prije nekima je više, a nekima manje učinkovito. Ogromna količina gradiva u tako kratkom vremenu može prouzročiti kolaps u glavi jer se počnu miješati stvari koje imaju, ali i nemaju veze s time što učiš. Zato nemoj odgađati učenje, kreni na vrijeme, i izbjegni intenzivno učenje noć prije ispita.

Predugo se zadržavaju na jednoj temi

Kada učiš, pogotovo noć prije ispita, nemoj se previše zadržavati na jednoj temi. Pokušaj shvatiti o čemu se radi, ali ako ne funkcionira, kreni dalje. Tako gubiš izrazito puno vremena, a ne možeš shvatiti o čemu se radi. Automatski imaš manje vremena za druge teme, a za tu koju ne razumiješ, uvijek možeš pitati nekog tko zna da ti objasni – time si štedite vrijeme.

Ne uče logički

Postoje studenti koji ne znaju učiti logički, pa uče napamet i to je u redu. No, svako učenje je lakše ako prvo pokušaš shvatiti definiciju, onda ćeš ju i lakše zapamtiti jer će napokon dobiti smisao. Zato se uvijek potrudi povezati i logički shvatiti o čemu se radi i tako ćeš lakše pamtiti!

Rade više stvari istovremeno

Neki su dobri u multitaskingu i to je u redu. Međutim, dok učiš, ipak je bolje da se samo i jedino fokusiraš na gradivo. Nemoj raditi još pet stvari istovremeno jer onda tvoja koncentracija nije potpuna i nije fokusirana samo na gradivo, već i na druge stvari koje radiš istovremeno.
 

Još vijesti