M.D. u Laganini

„New Year, new me“ – do kad traje energija želje i kako ustrajati u novim odlukama?

Neostvareni ciljevi iz prošle godine često (p)ostanu odluke za novu godinu.

3. Siječnja 2023 14:42
Stvaranje novogodišnjih odluka

Stvaranje novogodišnjih odluka Foto: Markus Winkler via Pexels/Pexels

Nova godina često se veže uz novi početak. Pritom ne mislimo samo na kalendarsku godinu nego na cijeli jedan novi ciklus koji kreće prvim danom siječnja.

Mnogi se zbog toga odlučuju na nove izazove, postavljaju novogodišnje odluke kojih se planiraju čvrsto držati tijekom cijele godine, a svi znamo da one većinom završe neslavno – samo izgovorene u društvu ili zapisane na papiru koji čuči na dnu ladice skupljajući prašinu.

Novogodišnje odluke = ispravljanje prethodnih grešaka

U pravilu su to pozitivne odluke koje donosimo da bi se osjećali bolje, sretnije i zadovoljnije u životu. Na taj način postavljamo si ciljeve za određeni period i pokušavamo ispraviti greške koje su nam prešle u naviku.

Na popisu prednost uzimaju redovni trening, zdrava prehrana, kvalitetnije učenje, posvetiti više vremena dragim ljudima… možemo tako nabrajati u nedogled. Ni u jednoj od nabrojanih odluka nema ništa loše, a opet nam je toliko teško odvažiti se i početi primjenjivati odluku, a onda je još teže to i zadržati kroz godinu.

Neostvareni ciljevi iz prošle godine često (p)ostanu odluke za novu godinu i to je dovoljan pokazatelj koliko su važni. Stoga je dobro oko takvih odluka se potruditi pa da napokon ne ostanu samo lijepe zamisli.

Prije svega, analiza prethodne godine

Jedan trik učinkovito pomaže u takvim situacijama – prije stvaranja popisa novih odluka važno je kvalitetno analizirati proteklu godinu i staviti na papir prednosti i nedostatke. Zatim na tim nedostacima marljivo raditi.

Budući da je trava uvijek zelenija kod susjeda tako i odluke drugih uvijek zvuče bolje i primamljivije. Ali nije dobro prepisivati – ni na ispitu niti u životu. Stoga odluke drugih mogu dobro poslužiti kao neke smjernice ili ideje koje se onda dorade u vlastitom stilu i postanu autentične.

Pomoć može biti i u tome da svoje novogodišnje odluke podijelimo s prijateljima, savjetuje Tesa. Na taj način osjećat ćemo pred njima odgovornost da isplanirano provedemo u djelo.

Korak po korak!

Odmah uz to prijedlog je i dobro razraditi detaljan plan kako ćemo provesti pojedinu odluku, a tome dodati i vremenski okvir koji neće previše odugovlačiti s početkom primjene tako da se što bolje iskoristi nova energija i polet. Bitno je i dobro ocijeniti što sve želimo postići jer od previše ciljeva i odluka lakše je odustati. Važno je ići korak po korak.

Bliže se rokovi pa ove smjernice možemo prenijeti i na učenje. Prvi korak je analiza prošlog ispitnog roka i popis onoga što smo učinili dobro i loše. Zatim iz tog popisa možemo izvući pouku i zapisati sve što želimo ostvariti u ovom roku.

Pomažu i kod organizacije učenja

Da sve bude preciznije ovu metodu možemo primijeniti na svaki kolegij posebno. Na sve zapisane ciljeve postaviti vremenski okvir, a popise čuvati i uredno zabilježiti ono što je već obavljeno ili ostvareno. Zadovoljstvo će biti nemjerljivo, a ispitni rokovi mogli bi biti uspješniji nego ikad prije. Odvaži se!

Novogodišnje odluke općenito su rezervirane za ozbiljne životne ciljeve o kojima je korisno razmišljati i tijekom godine. Dovode nas na korak bliže onomu što zaista jesmo i čemu težimo svim svojim bićem. Važno je da ih iskoristimo na najbolji mogući način i pomognemo sami sebi da postignemo kvalitetniji život koji se neće pretvoriti u puko zamišljanje neostvarenih želja.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Different (@different.hr)

 

Kako uspjeti u provođenju novogodišnjih odluka?

Nakon početnog okvira, prema savjetima Differenta, ovih 5 koraka konkretna su pomoć kako kvalitetno provesti svoje odluke u djelo. Papir i olovku u ruke i krenite pisati odgovore:

1. Odaberite što želite promijeniti u ovoj godini

2. Napišite tri glavne stvari koje su vam potrebne da provedete tu promjenu

3. Za svaku stvar napišite barem jednu najmanju moguću radnju koju možete provoditi svaki dan, kontinuirano, kroz godinu dana

4. Svakih mjesec dana napravite analizu da vidite koliko ste daleko od promjene, a kroz analizu odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Što me ovaj mjesec dovelo bliže promjeni?
  • Što je otežalo cijeli napredak?
  • Tri stvari na koje sam ponosan/ponosna?
  • Tri stvari oko kojih ću se malo više potruditi?
  • Na skali od 1 do 10, koliko sam blizu toga da ispunim promjenu?

5. Odaberite jednu osobu koja će biti zadužena za podršku na bilo koji način za koji smatrate da vas može podržati

Nijedna promjena ne dolazi odmah. Zato budite blaži prema sebi i nemojte odustajati na prvim preprekama.

izvor: tesa.hrdifferent.hr

Još vijesti