P.S. u Karijera

Koliko smiješ zaraditi godišnje, a da ne prijeđeš porezni limit? Iznosi su povećani za obje kategorije studenata

Povećani limit ne odnosi se retrogradno za jednu kategoriju studenata

17. srpnja 2023 11:43
Djevojka s eurima u rukama.

Djevojka s eurima u rukama. Foto: frantic00 via Shutterstock

Krajem prošle, 2022. godine, donesene su promjene u Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o porezu na dohodak, koje predstavljaju novitete za studentske porezne limite u odnosu na prethodne godine.

Kako piše Porezna uprava na svojim službenim web stranicama, noviteti u vidu izmjena i dopuna Zakona izglasani su 16. prosinca prošle godine na četrnaestoj Izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora koje studentima omogućuju veću zaradu na godišnjoj razini.

No, ne vrijedi isti iznos poreznog limita za sve. Postoje dvije kategorije studenata, a samim time i dva različita novčana limita kojeg studenti ne smiju prijeći.

Studenti koji su uzdržavani članovi roditelja

Prvi limit odnosi se na studente koji se još uvijek smatraju uzdržavanim članom (prijavljeni su na poreznu karticu svojih roditelja), a samim time njihov limit zarade je manji jer se smatra da njih još uvijek djelomično financijski uzdržavaju vlastiti roditelji.

Zbog toga, iznos njihovih primitaka povećan je s prethodnih 1990.84 eura na 3185.35 eura na godišnjoj razini. Kako pišu iz Porezne uprave, povećani iznos primitaka će se primjenjivati i na prethodnu, 2022., godinu prema odredbama i izmjenama novog Zakona o porezu na dohodak.

Studenti koji ne podliježu oporezivanju

Druga kategorija studenta je ona koji svojim radom preko učeničkih i studentskih udruga ne podliježu oporezivanju, a samim time se više niti ne smatraju uzdržavanim članom svojim roditeljima ili uzdržavateljima. Tako je iznos za ovu kategoriju studenata povećan s prethodnih 8361.54 eura na 9556.18 eura.

No, postoji jedna bitna razlika između ove dvije kategorije studenata prema novim izmjenama Zakona, a to je da za drugu kategoriju navedeni povećani iznos neće vrijediti retrogradno za 2022. godinu, već samo za onu tekuću, 2023., zbog neoporezivog iznosa i godišnjih osnovnih odbitaka na koje druga kategorija studenata ostvaruje pravo.

Zato studenti, pripazite na svoje godišnje zarade kako ne biste prešli navedene pragove, a samim time snosili i posljedice u vidu plaćanja poreza! Više o izmjenama Zakona možete saznati OVDJE.

Još vijesti