V.F. u Postani student

Od ove godine velika promjena za sve koji otvaraju račun u banci – provjeri što ti više ne treba za učlanjenje u student servis

Dobro je znati.

20. lipnja 2023 12:00
Gotovo da i nema razlike između tekućeg i žiro računa.

Gotovo da i nema razlike između tekućeg i žiro računa. Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Stiglo je ljeto, predavanja su gotova, a mi jedva čekamo da završe ispitni rokovi kako bi si što prije mogli pronaći posao. Naime, ljeto je za većinu nas studenata „zlatno doba“. Tada konačno možemo raditi pune smjene jer nemamo predavanja i obaveze na faksu. U studentskim servisima je krajem drugog semestra uvijek ogromna gužva jer se mnogi studenti tada dolaze prvi puta učlaniti kako bi mogli raditi preko studentskog ugovora.

Učlanjenje u studentski servis nije izrazito komplicirano, ali ono prijašnjih godina nije bilo moguće ako student nema otvoren žiro račun. Plaća se studentima do sada uplaćivala isključivo na žiro račun, a studenti su obavezno pri učlanjenju u student servis morali dati broj svoga računa kako bi im plaća redovito „sjedala“.

Koja je razlika između žiro i tekućeg računa?

Međutim, od početka ove godine na snagu je stupila izmjena Zakona o porezu na dohodak. Tako od ove godine, studenti više ne moraju imati otvoren žiro račun jer im se plaća može isplaćivati i na tekući. O tome je pričao i Toni Milun koji je u objasnio da sada gotovo više i nema razlike između žiro i tekućeg računa.

Što se tiče razlike između ova dva računa, Toni Milun je naglasio da tekući račun dopušta ulazak u minus. Odnosno, osoba koja je vlasnik računa može podići više novca nego što trenutno ima na računu.

„Na tekući račun si primao plaću od poslodavca, dok je žiro račun služio za primanje povremenih priljeva. Na žiro su se primale stipendije i ono što si zaradio preko student servisa. Od 1.1.2023. posve je svejedno imaš li tekući račun ili žiro račun“, objasnio je Toni Milun.

Dakle, ako se planiraš učlaniti u student servis, a nemaš otvoren žiro račun, nema potrebe za panikom.

Još vijesti