Krpe u ruke

Jednom kad počneš živjeti u studentskom domu, ne možeš se prestati čuditi navikama svojih sustanara. Dok su neki savršeno uredni, drugi opet žive kao da ni ne opažaju nered koji ostavljaju iza sebe. Ako imaš (ne)sreću dijeliti tuševe i WC sa stanarima cijelog kata, onda si i sam upoznat s dlakama u tuševima, začepljenim sudoperima u kuhinjama, prljavim WC školjkama i slično.

Zbog toga i ne čudi što sanitarna kontrola obilazi studentske sobe i provjerava jesu li one dovoljno čiste i uredne. Iako sanitarna možda zvuči malo zastrašujuće, vjeruj nam da ti susret s njom neće biti traumatičan. Ako si brucoš ili jednostavno prvi put živiš u domu, informirat ćemo te što je sanitarna i na što moraš posebno pripaziti kad idući put budeš čistio sobu.

Kako izgleda pregled sanitarne?

Dakle, sanitarna kontrola je kontrola koja provjerava svaku pojedinu sobu u domu i pregledava je li ona dovoljno čista i uredna. Za razliku od kontrole koja traži ilegalne studente, sanitarna kontrola je uvijek najavljena. Prije nego što sanitarna krene u pohod, u svakom paviljonu će biti postavljena obavijest da se studenti znaju pripremiti.

Također, treba napomenuti i da sanitarna može ući u tvoju sobu čak i ako ti nisi ondje. Obavezno će ti pokucati na vrata, ali ako se nitko ne javi, ući će u sobu sami, pregledati je i ostaviti ti napomenu što treba dodatno počistiti, ako nešto nije u redu. Ne sumnjamo da si čist i uredan. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pažnju kada pripremaš sobu za sanitarnu.

1. Pospremi sve stvari

Nije dovoljno da ti soba bude čista nego treba biti i uredna. Stvari ti moraju biti uredno pospremljene i posložene na policama. Krevet treba biti namješten. Obavezno skloni prljavo posuđe. Ili ga operi i pospremi. Zapravo, to je ono što i preporučujemo. Također, sanitarna često upozori da se izbaci smeće iz koša. Zato, ako ti je koš za smeće pun, izbaci smeće prije nego sanitarna dođe pregledati sobu.

2. Počisti hladnjak

Iako nemaju naviku otvarati ormare i provjeravati koliko ti je odjeća uredno složena, ipak često provjere hladnjak. Važno ga je odmrznuti i počistiti ako je prljav iznutra. Ne moramo spominjati da treba iz njega ukloniti hranu koja je možda pokvarena.

3. Operi prozor i roletu

Sanitarna često pregledava prozor, roletu i prozorsku dasku pa obrati pažnju na to kad budeš čistio sobu. Prozore prebriši sredstvom za pranje stakla. Roletu je potrebno očistiti samo iznutra, naravno. Međutim, kad je u pitanju prozorska daska, počisti i onu unutarnju i vanjsku.

4. Počisti pod

Obavezno pometi i prebriši pod. Prljavi pod je nešto što će sanitarna vjerojatno prvo primijetiti. Također, ako ti i cimer imate naviku držati puno obuće na podu, radije ju pospremite u ormare da soba ne izgleda neuredno.

5. Kupaonica

Ako živiš u domu u kojem imaš svoju kupaonicu ili ju ti i tvoj cimer dijelite sa susjednom sobom, obavezno ju morate očistiti što temeljitije. Kod čišćenja kupaonice ima najviše posla jer nije dovoljno da ju prebrišeš i izglancaš nego moraš ukloniti i kamenac. Od svega ranije navedenog, kamenac je nešto na što sanitarna kontrola posebno obraća pozornost. Zapravo, često samo bace pogled na ostatak sobe, a kupaonicu pregledaju temeljitije. Ako ne znaš kako učinkovito ukloniti, isprobaj jedan od ovih savjeta.

Na kraju, ako kontrola zaključi da soba nije dovoljno čista, reći će ti što moraš bolje počistiti, a onda će se vratiti idući dan i ponovo provjeriti. Čak i ako za vrijeme pregleda sobe ti nisi prisutan, naći ćeš obavijest s napomenom što trebaš temeljitije očistiti.

sanitarna kontrola kako očistiti sobu savjeti za čišćenje sobe kako očistiti kupaonicu

Još vijesti