V.F. u Laganini

Nema iseljenja iz doma dok soba ne blista: Donosimo ti nekoliko savjeta kako očistiti kamenac u kupaonici

Nek se teta spremačica iznenadi.

29. lipnja 2023 15:34
Bez previše muke.

Bez previše muke. Foto: Canva

Lipanj je pri kraju, a studenti su se već počeli iseljavati iz domova. Ako i ti živiš u domu, onda znaš da treba detaljno očistiti sobu prije nego što se iseliš. Teta spremačica te neće razdužiti dok se soba ne blista. Jedan od glavnih neprijatelja iseljenja je kamenac. Svi smo sretni kad imamo vlastitu kupaonicu u domu, ali u svakoj se kupaonici nakuplja kamenac. Donosimo ti nekoliko savjeta kako ga se riješiti i iseliti se čiste savjesti.

1. Sredstva za čišćenje protiv kamenca

Koliko se god činilo logičnim, ipak nije baš toliko jako jednostavno. Pogotovo ako si se tek nedavno odselio od roditelja i prepušten si sam sebi. Postoje različita sredstva za čišćenje. Dogodi se da želiš očistiti kamenac, a kupiš sredstvo za čišćenje staklenih ili drvenih površina. Nažalost, ono ti neće puno pomoći kod kamenca. Nakon što si kupio dobro sredstvo za čišćenje, njime poprskaj kadu, umivaonik i ostalo. Važno je pričekati nekoliko minuta da sredstvo počne djelovati, a zatim ga očisti četkom ili krpom. Za kamenac u WC školjci postoje posebna sredstva.

Međutim, moraš pripaziti na to da nikada ne miješaš sredstva za čišćenje, a ne bi trebao koristiti dva jaka sredstva u isto vrijeme čak ni na različitim površinama. Kad se sredstva poprskaju, iz njih isparavaju pare. Ako se te pare pomiješaju, mogu djelovati štetno na ljude. Preporučuje se ne boraviti u kupaonici dok sredstva „djeluju“.

2. Solna kiselina

Kamenac se lako može očistiti solnom kiselinom. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje moraš pripaziti. Solnu kiselinu nikako ne smiješ koristiti na metalnim površinama jer ćeš ih uništiti. Dakle, u obzir dolaze kada, tuš kabina, umivaonik, WC školjka i slično. Obavezno moraš staviti rukavice kada njome rukuješ. Razrijedi ju vodom i njome poprskaj kamenac. Ostavi da odstoji kratko, a onda krpom ili četkom očistiti kamenac. Nakon toga površinu isperi vodom. Budi vrlo oprezan, solna kiselina je efikasna, ali ne smije doći u kontakt s kožom.

3. Ocat i soda bikarbona

Alkoholni ocat je vrlo efikasan u borbi protiv kamenca. Kako je jako kiseo, također ga je potrebno razrijediti vodom. Sigurniji je za korištenje od solne kiseline, ali se svejedno preporučuje staviti rukavice. Smjesom octa i vode poprskaj površine i opet ostavi da malo odstoji. Osim što uklanja kamenac, octom se mogu očistiti i fuge, a iskorijenit će i gljivice u kupaonici.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona je također odlična kada je u pitanju čišćenje kamenca. Može se koristiti i u kombinaciji s octom i vodom. Osim što mnogi izbjeljuju zube sodom bikarbonom, ona može vrlo učinkovito izbijeliti površine u kupaonici. Potrebno je napomenuti i kako se kamenac treba redovito čistiti jer ga se teže riješiti kada se dugo nakuplja i postane tvrdokoran. Ako imaš problem s tvrdokornim kamencem, u smjesu octa i sode bikarbone dodaj manje vode pa će ona biti koncentriranija i učinkovitija.

Još vijesti