V.F. u Laganini

Jedan predmet u kupaonici je leglo bakterija, a vjerojatno ga gotovo nitko od nas ne pere redovito

Stručnjakinja upozorava koliko bismo ga često trebali prati.

13. listopada 2023 14:29
Otirač bismo trebali prati jednom tjedno

Otirač bismo trebali prati jednom tjedno Foto: Canva

Kupaonica se sama po sebi čini kao leglo bakterija. Ipak, jedan predmet u kupaonici je mjesto koje su bakterije vjerojatno kolonizirale. Možda ti je na pamet pala WC školjka ili četka za WC školjku. I to su mjesta gdje se nakupljaju brojne bakterije. Ipak, otirač za noge ispred kade je predmet koji možemo svrstati u kategoriju najprljavijih u cijeloj kući. Razlog tome je zapravo vrlo jednostavan; on nikad nije u potpunosti suh i vjerojatno ga ne peremo redovito.

Stručnjakinja za dom Rikki Fothergill kaže da je ono što trebamo više čistiti upravo naš kupaonski otirač, kojeg si i ti vjerojatno strateški postavio ispred kade ili tuša, piše LADbible.

Iako je tu da upije sve kapljice kad izađemo iz tuša i spriječi nas da se poskliznemo, kupaonski otirač postaje prljaviji nego što mislimo.

Možda si i ti imao tu sreću doživjeti to iz vlastitog iskustva. Primjerice, ako ti je cimer, kao i moja cimerica, ostavio ručnik ispred tuša i odbijao ga maknuti ili oprati, a sam otirač je izgledao kao da je već istrunuo. Kako i ne bi kad je mjesecima ondje stajao, a vjerojatno ni u jednom trenutku nije bio potpuno suh. Na kraju je i cimerica shvatila da ga nema smisla prati jer je bio poluraspadnut i cijela je kupaonica smrdjela po vlazi.

Nadamo se da situacija s tvojim otiračem nije toliko kritična, ali ipak pripazi da ga redovito pereš. U suprotnom slučaju bi ga sanitarna kontrola u domu mogla izbaciti, a i tebe i tvoga cimera zajedno s njime.

Koliko često ga prati?

Fothergill je rekla da previše kućanstava čisti svoj otirač samo dvaput godišnje, a on postaje zabavni park za bakterije. Razlog tome je što često nije potpuno osušen jer je na podu, što znači da može uhvatiti bakterije i prerasti u masu nehigijenskih nakupina.

Zatim, naravno, tu su i ostali komadići nereda koji dolaze iz kupaonice, poput „fekalne fontane“ koja može eruptirati ako pustiš vodu u WC-u bez zatvaranja poklopca.

Da, sa sigurnošću se može reći da tvoj kupaonski otirač vjerojatno nije nešto čemu bi se htio previše približiti, a kamoli staviti svoja bosa stopala na njega.

Što se tiče toga koliko često bi trebao prati otirač, Fothergill predlaže da to radiš otprilike jednom tjedno. Ako živiš sam, vjerojatno bi se mogao izvući s tim da to učiniš jednom svaka dva tjedna, ali kako se bliži hladnije vrijeme, veća je vjerojatnost da bi se plijesan mogla nakupiti u tkanini natopljenoj vodom.

Izvor: LADbible

Još vijesti