V.F. u Laganini

Stručnjak riješio dilemu: Treba li ujutro oprati zube prije ili nakon doručka?

Zubi mogu postati žuti ako ih ne peremo pravilno.

22. rujna 2023 15:37
Zube treba prati oko dvije minute

Zube treba prati oko dvije minute Foto: Canva

Zube treba prati ujutro i navečer. To je nešto što su nas učili još u vrtiću. Pranje zubi navečer nije problem. Obaviš to prije spavanja, nakon zadnjeg obroka i to je to. Međutim, pranje zubi ujutro je malo zbunjujuće. Kada ih treba oprati? Prije ili nakon doručka?

Ako ih opereš prije doručka, onda ćeš ih svakako opet „zaprljati“ dok budeš doručkovao, a i morat ćeš pričekati malo s doručkom nakon pranja jer će ti hrana biti bljutava ako ju jedeš odmah nakon što opereš zube. Ako ih odlučiš oprati nakon doručka, onda će cijelo jutro imati zadah.

Iako nam se čini logičnijim oprati zube nakon doručka, liječnik ipak savjetuje da to ne radimo.

„Kada nešto pojedete ili popijete, pH u ustima općenito padne. To ga čini kiselijim. Ako odmah zatim počnete prati zube, u biti perete kiselinu u zube i trošite caklinu. Ako se to događa tijekom duljeg vremenskog razdoblja, izlažete nešto što se zove dentin, a to je sloj ispod cakline koji je negdje između žute i smeđe. To znači da vaši zubi s vremenom mogu postati žuti“, ispričao dr. Sooj.

Važno je oprati i unutarnje površine

Rekao je i da, ako baš želimo oprati zube nakon doručka, trebamo pričekati oko pola sata nakon što doručkujemo, ali to je ipak nešto što nam oduzima više vremena, piše LADbible.

„Pranje zubi prije doručka smanjuje potrebu čekanja i štiti zube“, naglasio je.

Zube bi trebali prati dvije minute, a to bi nam trebala biti posljednja stvar prije odlaska u krevet. Također, preporučuje se četkanje unutarnje površine zubi, vanjske i površine za žvakanje. Naravno, mnogi zaboravljaju očistiti i površinu između zubi gdje se nakupljaju ostaci hrane. Za to se preporučuje upotreba zubnog konca.

Izvor: LADbible

Još vijesti