V.F. u Laganini

Jaja su jedna od najomljenijih studentskih namirnica: Zašto ih ne bismo trebali čuvati u vratima hladnjaka?

Jaja su namirnica koja je podložna kvarenju.

20. listopada 2023 15:28
Svako jutro jedno jaje...

Svako jutro jedno jaje... Foto: Canva

Jaja su jedna od namirnica koja je omiljena studentima. Lako ih je pripremiti, a mogu se ispeći čak i u disfunkcionalnim domskim čajnim kuhinjama. Ipak, trebaš pripaziti na to gdje točno pohranjuješ jaja. Naravno, vjerojatno ih držiš u hladnjaku, ali nije svejedno u koji dio hladnjaka ih treba staviti.

Najbolje mjesto u hladnjaku za pohranjivanje jaja je na srednjoj polici. Preporučuje se i da ih gurnemo iza, prema stražnoj stjenki hladnjaka umjesto da ih ostavimo odmah na početku police.

Anna Williams, glavna slastičarka nagrađivanog restorana Fallow, kaže: „Ovo mjesto u hladnjaku je najbolje za držanje jaja na konstantnoj temperaturi, a kartonske kutije pružaju savršenu razinu zaštite.“

Većina ljudi ih drži u vratima hladnjaka jer su mala i lomljiva. Međutim, vrata hladnjaka su podložna oscilacijama temperature jer se stalno otvaraju i zatvaraju pa se jaja mogu brže pokvariti, piše LADbible.

Kako pravilno pripremiti jaja?

Agencija za standarde hrane također se slaže, dodajući da bi jaja trebala biti pohranjena na hladnom mjestu, tj. hladnjaku, i to u istoj kutiji u kojoj su i stigla kako bi se ublažila i spriječila lomljenje. Osim toga, trebali bismo ih držati podalje od hrane jakog mirisa i od sirovog mesa jer je ljuska jaja propusna.

Postoji još jedna stvar koju treba imati na umu. Iako vjerojatno ne razmišljaš previše o tome, ne bismo trebali kuhati jaja koja su direktno izvađena iz hladnjaka. Zapravo bismo trebali jaje izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije nego što ćemo ga skuhati i ostaviti ga stoji na sobnoj temperaturi. U suprotnom se ljuska jaja može slomiti pri kuhanju.

Izvor: LADbible

Još vijesti