M. P. u Laganini

Prehrana utječe na rad mozga, a ove namirnice poboljšavaju funkcije i pamćenje

Bogate nutrijentima koji maju ključnu ulogu u održavanju cjeloživotnog zdravlja.

28. srpnja 2023 15:20
Namirnice koje poboljšavaju rad mozga

Namirnice koje poboljšavaju rad mozga Foto: Canva

Nedavno je provedeno istraživanje o namirnicama koje poboljšavaju rad mozga – funkcije, pamćenje i kognitivno blagostanje.

Prehrambene navike i prehrana općenito utječu na rad mozga, a određene namirnice imaju „blagotvoran“ učinak na funkciju samog mozga. Već je poznato da za rad treba stalnu opskrbu energijom, a istu mu daje glukoza. Stoga, treba birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje sporo otpuštaju glukozu u krv.

Takve namirnice su jaja i gljive, sadrže nutrijente koji imaju ključnu ulogu u održavanju cjeloživotnog zdravlja mozga u svakoj životnoj fazi i dobi. Na popisu namirnica su još borovnice i orasi jer predstavljaju izvor ALA omega-3 masnih kiselina. Konzumacija oraha može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, a divlje borovnice potiču brže razmišljanje.

Na popisu su se još našle naranče i borovnice koje obiluju hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji pridonose kognitivnom zdravlju. Naranče sadrže C vitamin, tiamin i biljne spojeve koji pridonose kognitivnom zdravlju.

Ove namirnice je ključno uvrstiti u prehranu kako bi održali zdravlje mozga i osigurali njegovu optimalnu funkciju, stoji na klik.hr.

 

Još vijesti