M. P. u Laganini

Koliko je zapravo loše jesti prije spavanja? Nutricionisti su izdvojili pet „najgorih“ namirnica

Ovo vam neće škoditi.

22. rujna 2023 15:24
Provjerite koje namirnice teško sjedaju prije spavanja

Provjerite koje namirnice teško sjedaju prije spavanja Foto: Canva

Vjerujemo da su vam barem jednom u životu baka ili majka rekle kako nije dobro jesti prije spavanja, a to potvrđuju i stručnjaci koji preporučaju da izbjegavate jesti prekasno navečer.

Za to postoji i vrlo dobar razlog – tijelo će sve što imate pretvoriti u energiju. Ipak, postoji hrana koju možete sigurno konzumirati jer vam neće poremetiti spavanje. Tako da u situacijama kada vam želudac počne kruliti prije spavanja, treba voditi računa o tome što ćete točno pojesti, a da se nakon toga ne prevrćete satima po krevetu.

Velika količina hrane kasno navečer može i poremetiti probavu, a nutricionisti su izdvojili pet „najgorih“ stvari koje ljudi uobičavaju jesti prije spavanja, prenosi n1info.hr.

1. Čokolada

Visoka razina kofeina u čokoladi čini tu namirnicu lošim izborom za kasno noćno grickanje, kao i namirnice koje sadrže puno šećera.

2. Sir

Ovo je jedna od najgorih namirnica koju možete pojesti prije spavanja jer sadrži tiramin zbog koje se osjećate budnima.

3. Ljuto

Začinjena hrana može ometati regulaciju temperature vašeg tijela i držati vas budnima baš onda kada vam je najviše potreban san.

4. Sladoled

Slatke namirnice mogu dovesti do skokova razine šećera u krvi, od takve hrane se na početku možete osjećati pospano, ali mogu uzrokovati da se probudite kasnije tijekom noći

5. Čips

Previše soli može dehidrirati vaše tijelo dok također povećava zadržavanje vode, uzrokujući umor i iscrpljenost.


Neke od namirnica koje su sigurne prije spavanja su banane, med, bademi i puretina.

Još vijesti