V.F. u Laganini

Pranje zubi u nekim slučajevima može biti štetno: Stomatologinja upozorila kada ga trebamo preskočiti

Ipak ne treba prati zube nakon svakog obroka?

12. Siječnja 2024 15:58
Pranje zubi

Pranje zubi Foto: Canva

Pranje zubi ujutro i navečer je dio naše svakodnevne rutine. Tako su nas roditelji učili otkako smo bili mali. Ipak, stomatologinja savjetuje da je u nekim situacijama bolje odgoditi pranje zubi. Koliko god nam to zvučalo pogrešno, Shadi Manouchehri ističe da nam nekada pranje zubi može samo nanijeti štetu.

Osim jutarnjeg i večernjeg pranja zubi, volimo ih oprati i kada želimo osvježiti svoj dah. Primjerice, povraćanje ostavlja u ustima grozan okus kojeg se želimo riješiti pa je pranje zubi pastom i četkicom vjerojatno prva stvar koju mnogi od nas čine u toj situaciji.

„Nikada ne biste trebali prati zube nakon što ste povraćali. Sadržaj želuca je jako kiseo pa ako zube perete odmah nakon što ste povratili, zapravo ćete trošiti svoju caklinu“, napomenula je i dodala da bismo umjesto toga trebali samo isprati zube čistom vodom.

Kiselina kao glavni neprijatelj cakline

U školi su nas učili da bi bilo idealno oprati zube nakon svakog obroka. Međutim, stomatologinja Manouchehri se ne slaže. Štoviše, ona kaže da bismo to trebali izbjegavati, a krivac je opet kiselina.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Shaadi Manouchehri (@dr.shaadi.manouchehri)

 

„Nakon jela, usta su u vrlo kiselom stanju i ako perete zube, trljate ih kiselinom i trošite ih“, objasnila je.

Ne bismo trebali prati zube ni odmah nakon što jedemo slatkiše jer se oni odmah počnu razgrađivati u kiselinu što nam opet može naštetiti.

„Pričekajte najmanje 60 minuta. Kada pojedete slatkiše, usta ih probavljaju u kiselinu koja može uništiti caklinu trljanjem“, rekla je.

Još vijesti