V.F. u Vijesti

Budućnost hrane? Razgradila plastiku i od nje proizvela jestivi sladoled od vanilije

Plastika kao hrana?

29. rujna 2023 16:29
„Na kraju procesa, to više nije plastika“

„Na kraju procesa, to više nije plastika“ Foto: Canva

Kuglica sladoleda je ovog ljeta bila luksuz. Cijene sladoleda su se popele u nebo. Svi se ponekad volimo počastiti sladoledom, koliko god skup bio, a sladoled od vanilije je klasik koji će nam uvijek biti ukusan. Od čega je sladoled od vanilije? Zvuči kao glupo pitanje. Od vanilije, naravno. Međutim, ova dizajnerica je proizvela sladoled od vanilije od reciklirane plastike.

Sladoled je razvila Eleonora Ortolani, umjetnica i dizajnerica koja želi promijeniti način na koji razmišljamo o hrani i onome što smatramo jestivim. Međutim, on još uvijek mora proći opsežna testiranja prije nego što bude dostupan za ljudsku prehranu, ali do tada, Ortolani dijeli svoju kreaciju kroz izložbu pod nazivom Guilty Flavors.

„Dakle, Guilty Flavours je ono za što vjerujem da je prvi uzorak sladoleda napravljen od plastičnog otpada. To je ista plastika koju možemo pronaći u plastičnim bocama. I to sam učinila pomoću bakterija i enzima koji su zapravo prirodno evoluirali za probavu plastike“, objasnila je Eleonora Ortolani.

Proces uključuje bakterije i enzime da probave polietilen tereftalat ili PET, plastiku koja se obično koristi u bocama, pakiranjima i spremnicima za hranu, i pretvore je u vanilin, molekulu koja vaniliji daje njen okus, piše Yahoo News.

Naišla na negativne reakcije

Dr. Joanna Sadler, biotehnologinja sa Sveučilišta u Edinburghu, koja je osigurala posebno projektirane kukce za Ortolanijin projekt, kaže da potencijal ovog procesa nadilazi sladoled od vanilije, na druge okuse, pa čak i druge prehrambene artikle.

„Jednom kada razgradite plastiku, u ovom slučaju PET, nakon što je razbijete na građevne blokove, koje mi zovemo monomeri, možete ih pretvoriti u mnogo, mnogo različitih stvari“, rekla je dr. Sadler.

Sadler kaže da je naišla na negativnu reakciju zbog svog istraživanja o razgradnji i preradi plastike za korištenje kao sirovine za rast mikroba. Želi jasno dati do znanja da se proizvodi poput Ortolanijinog sladoleda neće tako brzo naći na policama u lokalnim trgovinama.

„To više nije plastika“

„Čak su mi članovi javnosti slali e-mailove govoreći da je neodgovorno poticati ljude da jedu plastiku. I mislim da postoji ta možda pogrešna predodžba o tome što to zapravo jest na kraju procesa, to više nije plastika. Ali mislim da je kao dio toga jako važno da sigurnosnu stranu uzmemo stvarno, stvarno ozbiljno i vrlo jasno stavimo do znanja da ovo mora proći kroz potpuno iste regulatorne procese i standardne procese hrane kao i bilo koji drugi sastojak hrane“, naglašava dr. Sadler.

Do tada, Ortolani se nada da Guilty Flavors može pomoći u pokretanju vitalnog razgovora o zagađenju plastikom i, kako kaže, prijetećoj globalnoj krizi hrane.

„Ovaj projekt je započeo iz velike frustracije zbog toga što sustav recikliranja plastike ne može držati korak i zato što, unatoč svim informacijama o plastici, proizvodnja plastike se ne smanjuje, ona se zapravo povećava“, istaknula je Ortolani.

„Kad sam započela ovaj projekt, to je bila samo znanstvena fantastika i zanimala me samo kritička strana, samo pomicanje granica i pokušaj istraživanja što je zapravo moguće, a što nije. Ali tijekom putovanja već je bilo jasno da su neke vrste to učinile, neke vrste jedu plastiku, a neki znanstvenici to već istražuju. Pa zašto ne?“

Izvor: Yahoo News

Još vijesti