V.F. u Laganini

Onihofagija ili grickanje noktiju: Navika iz djetinjstva koja može uzrokovati zdravstvene probleme

Umjesto grickanja noktiju, uzmi stres lopticu.

2. kolovoza 2023 16:23
Puno je razloga zašto bismo trebali prestati

Puno je razloga zašto bismo trebali prestati Foto: Canva

Grickanje noktiju je navika koju mnogi imaju. Kad smo pod velikim stresom, što za nas studente nije rijetka pojava, grickanje noktiju je jednostavno neizbježno. Koliko puta smo se probali odviknuti? Vjerojatno mali milijun. Još dok smo bili djeca, mama je vikala na nas da prestanemo gristi nokte. Još uvijek nam to govori. Iako se možda čini da se radi samo o kozmetičkom problemu, ova navika može prouzročiti veću štetu nego što misliš.

Grickanje noktiju može biti povremeno, a s druge strane može biti i kronično. Onihofagija se smatra patološkom oralnom navikom i poremećajem njegovanja koji karakterizira kronično, naizgled nekontrolirano grickanje noktiju koje je destruktivno za nokte i okolno tkivo, piše Psychology Today.

Stručno liječenje, kada je potrebno, usredotočuje se na fizičke i psihičke čimbenike koji su uključeni u grickanje noktiju.

Kompulzivna želja za grickanjem noktiju?

Onihofagija, koja često rezultira vidljivim oštećenjem noktiju, zanoktica i okolne kože, može se pojaviti samostalno ili se može pojaviti zajedno s drugim ponavljajućim ponašanjem usmjerenim na tijelo, kao što je čupanje kose (trihotilomanija) ili čupanje kože (ekskorijacija). Simptomi onihofagije su psihološki i fizički.

Osim kompulzivne želje za grickanjem noktiju, osobe koje kronično grizu nokte mogu doživjeti:

• uznemirujući osjećaj nelagode ili napetosti prije ugriza
• osjećaj olakšanja ili čak zadovoljstva nakon ugriza
• osjećaj srama, neugode, tjeskobe ili krivnje, često povezan s pojavom fizičkih oštećenja kože i noktiju uzrokovanih griženjem
• strah od toga da drugi vide tvoje nokte ili da im se gade
• napeti ili komplicirani obiteljski i društveni odnosi, bilo zbog namjernog društvenog povlačenja ili zbog toga što drugi posramljuju ili ismijavaju pojedinca zbog ponašanja
• oštećenje tkiva prstiju, noktiju i kutikule
• ozljede usta, problemi sa zubima, apscesi i infekcije

Može uzrokovati lomljenje zubi

Iako se grickanje noktiju čini bezopasnim, ono može uzrokovati oštećenje ili izobličenje noktiju i kože što opet može dovesti do gljivičnih infekcija na noktima. Međutim, ova navika ne utječe samo na nokte, već i na zube.

Osim što može uzrokovati bol u ustima, ova nezdrava navika uzrokuje i pucanje i lomljenje zubi. Također, ispod noktiju se skriva i mnogo prljavštine i bakterija. Osobe koje progutaju izgrižene nokte također mogu biti izložene riziku od želučanih ili crijevnih infekcija. Budući da nokti i prsti često prenose bakterije ili viruse, njihovim grickanjem mogu se prenijeti patogeni u tijelo, potencijalno povećavajući rizik od unutarnjih infekcija ili gastrointestinalnih problema.

Izvor: Psychology Today

 

Još vijesti