V.F. u Laganini

Studentica medicine objasnila zašto ne bismo smjeli sjediti na WC školjci dok puštamo vodu: Kapljice iz WC-a mogu sadržavati nepoželjne čestice

Bakterije iz WC školjke mogu uzrokovati mnoge bolesti.

30. kolovoza 2023 16:44
Radili smo to kao djeca

Radili smo to kao djeca Foto: Canva

Nadamo se da to više ne radiš, ali ako kažeš da nikad kao dijete nisi pustio vodu na WC-u dok još sjediš na WC školjci, lažeš samome sebi. Ti znaš da jesi i mi znamo da jesi. I sami smo to radili. Međutim, čini se kako to nije dobra ideja.

Studentica medicine, Mehraveh Seyyed Sayyah, otkrila je da ova naizgled bezazlena praksa ima svoju cijenu.

„Kada se voda na WC-u pušta bez zatvaranja poklopca, male kapljice koje sadrže bakterije mogu se ispustiti u zrak i putovati do dva metra“, objasnila je.

WC školjke mogu „ugostiti“ mnogo neugodnih bakterija, osobito nakon korištenja. Opasne bakterije poput E.coli i stafilokoka ispuštaju se u zrak nakon ispiranja zahodske školjke. Ako padnu na tvoju kožu, mogu je ostaviti prekrivenu infekcijama i mrljama, piše Unilad.

E.coli je poznata po tome što uzrokuje jake bolove u trbuhu, krvavi proljev, pa čak i zatajenje bubrega. Simptomi obično traju do sedam dana ako nema komplikacija, no neki traju tjednima i mogu biti opasni po život.

S druge strane, stafilokok se obično manifestira u kožnim problemima poput osipa i čireva. Ali ako dospije u krvotok, može izazvati upalu pluća ili infekcije krvi i zglobova. Kako bi to spriječio, Seyyed Sayyah savjetuje da „uvijek zatvoriš poklopac prije ispiranja“.

Čestice izmeta i urina se mogu raširiti po kupaonici

Iako je ovo svakako dobar savjet, mnogi su ljudi bili zbunjeni kada su saznali da neki zaista sjede na WC školjci dok puštaju vodu.

„Tko to, dovraga, radi? Zar se ničega ne boje?“, komentirao je jedan gledatelj.

„Ja to ne radim. Ali moja mala djeca ponekad povlače vodu dok sjedim na WC školjci“, napisao je drugi

Video koji su izradili stručnjaci sa Sveučilišta Colorado pokazao je koliko zahodi mogu postati prljavi. Koristeći jarko zelene lasere, pokazali su koliko se brzo čestice iz izmeta i urina mogu raširiti po kupaonici. Kapljice se zadržavaju u atmosferi i izlažu ljude riziku od infekcija.

Ovaj eksperiment je dokumentiran u časopisu Journal Scientific Reports i bacio je svjetlo na to kako se manje čestice mogu zalijepiti za dlačice u nosu i doći do pluća.

Tako da, osim što ne bismo trebali sjediti na WC školjci dok puštamo vodu, trebali bi zatvoriti poklopac kako nepoželjne čestice iz školjke ne bi završile u zraku. Zapravo, preporučuje se da poklopac bude zatvoren cijelo vrijeme dok ne koristimo WC školjku.

Izvor: Unilad

Još vijesti